среда, 22 февраля 2012 г.

Проблеми активізації молодіжного середовища та конкретні справи: досвід застосування сучасних педагогічних методик роботи з молоддю


Сучасні тенденції розвитку суспільства в чергове доводять той факт, що молодь є головною рушійною силою змін на краще в організації життя. Це пов’язане перш за все з великим бажанням молодих людей довести власну здатність на те, аби бути корисним суспільству, повністю самореалізуватись. Такий психологічний феномен нагадує іскру, яку часто не вдається зберегти через ряд прямих та опосередкованих чинників, що впливають на розвиток особистості.
         Аби створити нові  умови та можливості для досягнення успіху в житті в Кролевецькому районі започатковано ініціативу зі сфери організації діяльності органів учнівського самоврядування, яка спрямована на отримання практичного досвіду роботи органів самоврядування (молодіжна дипломатія та лідерство) дітей та учнівської молоді, удосконалення методологічних підходів щодо змісту цієї роботи, заохочення педагогів і дітей до активізації та  на загальне вдосконалення діяльності органів учнівського самоврядування як складової механізму співпраці з метою розвитку громади району.
         Формою діяльності учнівського самоврядування обрано Євроклуби – неформальні молодіжні об’єднання, які мають за мету активізацію молодіжної ініціативи через участь у навчально-виховному процесі з акцентом на проведення практичних заходів як на місцевому так і на міжнародному рівні.
         Підтримка з боку Кролевецької районної ради та Кролевецької районної адміністрації, Сумського обласного фонду «Благовіст» та депутата сумської обласної ради Григорія Кирика, а головне – розуміння місцевою молоддю ідеї та бажання отримати успішний досвід участі в міжнародній діяльності, що само по собі є цікавим та корисним, оскільки забезпечує безпосередню комунікацію з ровесниками інших країн, стали фундаментом започаткування процесу реалізації ініціативи у вересні 2011 року.

Євроклуби як форма учнівського самоуправління

         Заснування Європейських клубів у школі — це лише один із багатьох способів досягнення дуже важливої мети щодо розвитку Європейської свідомості, яка є складовою процесу самореалізації молоді, адже культурні та духовні надбання, які стають традиційними, формують успішну особистість. Як відомо, самореалізація – запорука успіху. Вже в юному віці ті молоді люди, що прагнуть успіху мають шукати нові можливості для пошуку свого місця під сонцем. Міжнародна діяльність на місцевому рівні є однією  з частин (сфер впливу) діяльності молодіжних Євроклубів.
Створення системи Євроклубів Кролевецького району є реалістичним завданням, виконання якого надасть можливість залучити до активної соціальної діяльності шкільну молодь та громадський актив населених пунктів (учасників програми), оскільки протягом двох років в Кролевецькому районі проводиться цілеспрямована робота по створенню матеріально-технічної бази, що надає можливість вільного користування сучасними способами комунікації, освіти та дозвілля (використання інформаційних технологій в процесі активізації громад).
         В 15 селах району функціонують центри користування комп’ютерною технікою та доступу до Інтернету завдяки реалізації  проекту Кролевецької районної ради «Розвиток інформаційного простору Кролевеччини, як один із шляхів відродження духовності», покликаного поліпшити можливості розвитку громади через інформатизацію, створити умови для якісного та змістовного дозвілля. Активно проводиться інтегрування в національну спільноту публічних бібліотек, що беруть участь в міжнародному розвиваючому проекті «Бібліоміст» (а це – практична можливість поліпшити матеріально-технічну базу мережі бібліотек району, що має використовуватись молоддю цілеспрямовано, тобто – з користю для села, міста). Саме це дозволяє сподіватись, що діяльність Євроклубів в селах району буде базуватись не лише на традиційних формах та методиках проведення діяльності (розроблення та проведення різноманітних свят, конкурсів, соціальних акцій тощо), а й надасть завдяки сучасним інформаційним технологіям можливість інтерактивного спілкування з ровесниками з інших країн, користуючись при цьому допомогою та співпрацею з боку Координаційного центру Євроклубів «Pu-Re».
         Мета діяльності неформальних органів учнівського самоврядування у вигляді Євроклубів – забезпечити реалізацію практичних намірів встановлення тісних комунікаційних контактів з ровесниками країн членів Євросоюзу задля популяризації гуманітарних цінностей (традицій), розроблення та отримання фінансування (грантів) на виконання проектів обміну шкільними делегаціями (дитячо-юнацькими та молодіжними) з побратимами міста та району з інших країн через розширення мережі побратимських стосунків територіальної громади міста Кролевець та Кролевецького району, їх практичного наповнення соціально-гуманітарними та економічними ініціативами.
Історична довідка: Перші шкільні європейські клуби почали працювати в Португалії в 1990 році. Зараз там активно працює мережа з 300 клубів. Ідея створення шкільних європейських клубів належить Маргариті Белард, національному координатору програми «Європейський вимір в освіті».
Перші українські євроклуби були засновані в 1995 році. Вони поширюють свою діяльність на школярів та студентів. Основне завдання полягає в інформуванні молодих людей в дусі спільних європейських цінностей, сприянні встановленню гарних стосунків з однолітками за кордонами, європейськими молодіжними неурядовими організаціями та підтриманні курсу України на інтеграцію в європейську спільноту.
         Ідея полягає в тому, що практично в кожній школі району має функціонувати Євроклуб. На базі Кролевецького Районного Будинку дітей та юнацтва функціонує Координаційний центр Євроклубів «Pu-Re». Вже на етапі проходження навчання  (курс сформовано як поєднання знань зі сфери фандрейзингу, паблік-рілейшнз та мистецтва публічного виступу та ведення дебатів) молодь отримує настанову та розуміння необхідності сприйняття життя як можливості для успіху. Своєрідне кредо, визначене японською мудрістю «Той, хто має план і не діє – займається мрійництвом, а той, хто діє і не має плану – самогубством», підштовхує до активного пошуку на шляху до поставленої мети.  

         На сьогодні в Кролевецькому районі діє не так багато шкільних Євроклубів. Наприклад, Євроклуб СШ № 3 (керівник: Вєльська Лілія Юріївна).

Про структуру Євроклубу

         Євроклуби у формі гуртка формуються з шкільної молоді (за бажанням) і можуть складатись з кількості від 5 осіб. В ідеальному варіанті (за умови наявності необхідної кількості учасників) планована структура: модель неформального молодіжного об’єднання з  двох груп (палати: законодавча та виконавча) по 12 осіб (шкільна молодь віком від 15 років). Вітається будь-яка дієва форма відповідно до ініціативи керівника-педагога.
         Можливі підрозділи та напрями роботи:
а) Дискусійний клуб (риторика, ораторське мистецтво та публічне спілкування, дискусії та дебати, практичний досвід публічних виступів);
            б) Пошуковий та експедиційний корпус;
            в) Піар-клуб;
            Форми роботи: засідання, лекції, семінари-тренінги, виїзні засідання, турніри, конкурси, розважальні шоу, флеш-моби, квести тощо.
Інноваційність підходу в тому, що діяльність гуртка відбуватиметься на підставі Положення, яке в свою чергу моделює діяльність молодіжної громадської організації. А це, безумовно, може бути корисним для розбудови громадянського суспільства в Кролевецькому районі. Шкільна молодь, яка отримає досвід діяльності по програмі, розробленій на базі  Координаційного центру Євроклубів «Pu-Re» при Кролевецькому районному Будинку дітей та юнацтва, в подальшому житті матиме можливість адекватно реалізуватися як лідери громадських організацій, неформальних об’єднань тощо.
         І головне – після укладання Угоди про побратимську співпрацю між Кролевецьким районом та гміною Мальборк (Поморське воєводство, Республіка Польща) 23 вересня 2011 року створені формальні умови для практичного наповнення змістом прагнення місцевої громади до взаємодії з громадою сусідньої країни з метою розвитку соціально-економічної сфери життя. Порівнюючи з лижним спортом: лижня існує, ставайте на лижі та їдьте! А це вже зі сфери розроблення та реалізації проектів та програм.

Етапи просування ідеї

14 жовтня 2011 року на засіданні Координаційного центру Євроклубів «Pu-Re» відбулась офіційна презентація концепції молодіжного спільного українсько-польського проекту  «Нова генерація: відкриття молодіжної ініціативи в рамках побратимських взаємостосунків» («NGO-2012»). Основні  положення концепції були обговорені представниками Консультативної ради центру (експерти, що виявили бажання сприяти діяльності молодіжного об’єднання) та членами польської делегації під час перебування в Кролевці 23-24 вересня 2011 року. Створення районної системи Євроклубів є стратегічною метою проекту «NGO-2012». На засіданні сесії Кролевецької районної ради 28 листопада 2011 молодіжним активом КЦЄ «Pu-Re» проведено публічну презентацію Концепцію проекту, яка отримала схвальні відгуки з боку депутатів та підтримку. Проект «NGO-2012» виноситься на затвердження сесії Кролевецької ради, яка відбудеться 29 лютого 2012 року. 
Спільними зусиллями, за переконаннями учасників реалізації ініціативи як з боку влади так  і з боку громади, вдасться успішно реалізувати стартову частину проекту навесні 2012 року, що дозволить розраховувати міській молоді на отримання відчутного підкріплення з боку активістів сільських шкіл Кролевецького району та друзів з польських міст та містечок, приступити до активної просвітницької та активізуючої діяльності зі створення системи Євроклубів Кролевецького району на базі загальноосвітніх шкіл та бібліотек. А головне – гідно презентувати Кролевецький район у Польщі під час виконання програми, розробленою побратимом Гміною Мальборк Поморського воєводства.

Наша молодь має право на успіх, а завдання дорослих – сприяти розвитку серед молоді лідерських якостей та прагнення бути не лише потрібним, а й корисним. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий