пятница, 24 октября 2014 г.

«Стриманий оптимізм напередодні дня виборів до Парламенту 2014 року»


Від банального «Завтра ми прокинемось в новій країні…» гонить скептичне ставлення до очікуваних результатів позачергових виборів до Верховної Ради України. Перебуваючи в статусі зацікавленої особи (кандидат в народні депутати України по одномандатному виборчому округу № 159, який охоплює північні території Сумської області в тому числі і моє рідне місто Кролевець) розумію, що в мене шансів на перемогу за правилами минулого практично немає. 


В процесі проведення передвиборчої агітаційної кампанії стикався з позицією виборців, яка зводилась до «А ви нам відремонтуйте дорогу до села і по селу…», «Подаруйте нам для школи принтер…», що говорить про незмінність стереотипу сформованого ще «совковим», тобто – виключно споживацьким, ставленням до виборчого процесу і до своєї місії обираючого. І це прикро, бо не залишає шансів звичайним людям на те, щоб за рахунок фаховості і соціальної підприємливості мати шанс на потрапляння до вищого законодавчого органу країни. Ходив по селам як привид в образі народного депутата майбутнього…



В чому позитив? Перш за все в тому, що гучно лунають заяви політиків-лідерів перегонів (від Блоку Петра Порошенка зокрема) про те, що новий склад Парламенту буде примушений більшістю першим своїм кроком приймати нове виборче законодавство, яке має привести у відповідність наші вибори до європейського стандарту: відкриті партійні списки, скасування недоторканності депутатів Парламенту, механізм відкликання депутата, який не виконує свої функції і порушує регламент роботи, зменшення кількості народних депутатів до 250-300 осіб. Саме такі зміни зроблять недоцільною персональну участь в виборах (боротьби за депутатський мандат ВРУ) великої кількості самодостатніх (впливових і багатих) людей, які звикли до преференцій старої системи українського політикуму: якщо ти народний депутат, то значить ти володар якогось неймовірно цікавого ресурсу, немов би «палички-виручалочки», «шапки-невидимки» чи щось на зразок того.


Такий стереотип відімре і автоматично відкриє шлюзи для звичайних вчителів, викладачів, бібліотекарів, науковців і правозахисників, журналістів і лікарів тощо (професіоналам з гуманітарно-соціальним нахилом) для кропіткої законотворчої роботи, без дратівливо-спокусливої мрії про олігархічні перспективи, маєтки, автомобілі, дорогі годинники… Новим депутатам (народним депутатам майбутнього) буде визначений чіткий механізм контролю з боку громадськості та держави (діятиме антикорупційне бюро та законодавство), який унеможливить народження нових олігархів через отримання статусу народного депутата України за рахунок доступу до державного бюджету і можливості участі в процесі його регулювання (розподілу).


...За кордон (в Європу) потрібно їздити не для загоряння на пляжах або перегляду виставок в музеях, інших розваг. Потрібно дивитись на те, як функціонують тамтешні парламенти, які велосипеди стоять біля ратуш, як виглядає і як поводиться народний обранець…

Зміна правил формування національного парламенту відкриє двері до здійснення якісних соціальних реформ, проведення структурних змін в організації функціонування місцевих громад та держави в цілому.
Тому ще раз про головне: в цей парламент частково пройдуть нові політики, які мають зробити все для того, щоб за 5 років відійшло старе назавжди, безповоротно. Скасування недоторканності, зменшення кількості місць в парламенті, механізм відкликання депутатів, які не справляються зі своїми обов’язками. Нам потрібний не «клуб олігархів-господарів», нам потрібен «клуб слуг, які дбають про громадську користь»!


Допоки віримо (а Блок Петра Порошенка закликає саме до такого підходу в проведенні перших кроків нового національного законодавчого органу), будемо сподіватись, що це не передвиборчі обіцянки, які присипляють розум інтелектуалів-виборців, а реальна програма змін. В разі не проведення першочергових змін, описаних вище, переконаний, буде продовжено революцію Гідності! Оптимізм не вмирає, допоки надія є.    

Комментариев нет:

Отправить комментарий