понедельник, 5 августа 2013 г.

Від "Міста, дружнього до дитини" до "Університету, дружнього до сім'ї"

         В 2006 році в Кролевці розпочалась робота по запровадженні ініціативи "Місто дружнє до дитини" від ЮНІСЕФ, яка реалізовувалась Благодійним фондом "Благовіст" (м. Суми). Протягом майже 7 років Кролевець декларує своє доєднання до глобальної ініціативи під патронатом ЮНІСЕФ. Що зроблено? Майданчики по місту (близько десяти), Клініка дружня до молоді, якісні спортивні майданчики. Активну участь в роботі в рамках проекту брали студенти та викладачі місцевого відділення факультету педагогіки та психології Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка за підтримки місцевих соціальних служб та волонтерів.  Що буде зроблено ще - час покаже.




         В травні 2013 року в Глухові відбулась подія, яка не може бути не поміченою: Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка доєднався до ініціативи "Університет дружній до сім'ї", завдяки партнерській участі в проекті "Рівні можливості для здобуття професії молодими матерями-студентками у вищих навчальних закладах" Сумського державного університету за фінансової підтримки ЄС.

Family friendly University

«Університет дружній до сімї» – університет, який дбає і про навчання, і про виховання, і про родину.  

«Університет, дружній до сім’ї» – це вищий навчальний заклад, який піклується про молоді студентські сім’ї, сприяючи досягненню ними життєвої рівноваги між виконанням сімейних та студентських обов’язків. Інколи впоратися самотужки буває нелегко навіть із кожною з цих сфер окремо. Особливо ж складно буває молоді, яка тільки починає сімейний шлях. Тож заклади, що по-справжньому опікуються благополуччям своїх студентів, створюють можливості для поєднання приватних інтересів (сім’ї) з суспільними (навчання та виховання). Такий баланс дає можливість людині бути однаково задоволеною своєю участю та роллю у роботі/навчанні та у  сім’ї. Залучення до різних сфер життя є корисним для фізичного та психологічного благополуччя кожного з нас.
Утілення дружніх до сім’ї підходів в університеті це:
-         визнання університетом загальнолюдських прав і цінностей з урахуванням принципів гендерної рівності;
-         ефективне використання державних ресурсів, вкладених в навчання студенток та студентів, які створюють сім’ї;
-         позитивне сприйняття молоддю сімейного статусу;
-         зменшення плинності студентів;



5 складових ініціативи «Університет дружній до сімї»:
1) визначення та дотримання політики доброзичливості до сімї загалом та студентської зокрема на рівні адміністрації ВНЗ;
2) пропаганда переваг балансу між сімейними обов’язками та навчанням, поширення культури рівних сімейних обов’язків та запровадження і дотримання принципу гендерної рівності в університеті;
3) гнучкі форми навчання та роботи;
4) дитячий простір на території університету;
5) консультації фахівців: психологів, юристів, медиків, педагогів;



Проект «Рівні можливості для здобуття професії молодими матерями-студентками у вищих навчальних закладах»

Ми дбаємо про те, щоб ти могла мати все!
Материнство, як особливий  період життя, висуває певні вимоги до жінки. Частіше, ніж будь-яка інша подія, народження дитини змінює весь уклад життя матері. Поряд з найприємнішими  переживаннями можуть виникати й обмеження.
Підтримка матерів-студенток є особливо актуальною, адже нерідко, стаючи мамами, вони починають втрачати конкурентні переваги на ринку професій. Тривалі відпустки по догляду за дітьми в основному беруть жінки. Коли ж вони наважуються поєднати сімейну та професійну сфери життя, часто почувають провину перед дитиною. Але жінки, як і чоловіки, прагнуть виконувати роботу, яка приносить відчуття самореалізації та прибуток. В Україні ж наразі недостатньо можливостей для гармонізації приватних та суспільних інтересів як для жінок, так і для чоловіків.
Таким чином, досягнення балансу між навчанням та сім’єю – важливе суспільно-соціальне явище для громадян, які мріють бути щасливими.
Батько несе однакову з матір’ю відповідальність  за благополуччя народженої ними дитини в період навчання в ВНЗ.




Проект реалізується Сумським державним університетом за фінансової підтримки Європейського Союзу.
Основна мета проекту – сприяння гендерній рівності, поширення практики створення  у вищих навчальних закладах України рівних можливостей для здобуття професії молодими матерями-студентками.

До кінця 2015 року передбачається залучити до проекту ВНЗ з усіх областей України.

Офіційний сайт проекту: http://www.leleka.sumdu.edu.ua/uk/

Партнери проекту:


Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка – партнер проекту  «Рівні можливості для здобуття професії молодими матерями-студентками у вищих навчальних закладах» з 01 червня 2013 року.


Комментариев нет:

Отправить комментарий