среда, 11 апреля 2018 г.

«Від ідеї до зміни: молодіжний актив «Гравітація» в пошуках нових сюжетів»


Проблема активізації молодіжного середовища не є новою, однак будь-яка ініціатива, що пов’язана з намаганням змінити ситуацію, спробувати зробити більше корисного в колективному розумінні, прагнення бути не тільки потрібними, а й відповідальними (від ідентично-групової належності до узгодженої цілеспрямованої дії) радо вітається в рамках виховної платформи «Молодіжний актив «Гравітація» (МАГ) Глухівського НПУ ім. О. Довженка, бо є новим імпульсом в процесі пошуку релевантних рішень.


         Наявність в університеті, який розташований на півночі України, в Сумській області, трьох центрів виховного впливу або агентів змін, а саме: студентського самоврядування (зокрема – студентського парламенту університету), студентської профспілкової організації і молодіжного центру виховного відділу, додає системного динамізму в цій сфері, яка обслуговується адміністраторами рейтингового змагання в позанавчальній сфері серед підрозділів університету (шість факультетів і професійно-педагогічний коледж). Фактично – діє освітня технологія, яка забезпечує студентську активність в громадському житті.


         Чергове зібрання молодіжного активу університету було ініційоване відповідальними посадовими особами військової частини, що дислокується в місті Глухів. З історії ініціативи: одного весняного ранку заступник командира частини з морально-психологічного забезпечення звернувся з проханням допомогти оформити стіну у світлиці в національно-патріотичному стилі… Коли почали розбиратись з ресурсними можливостями, то вирішили провести обговорення проблеми, в якій було достатньо позитива для того, аби спробувати перейти до практичної співпраці університету і військового підрозділу.


         В п’ятому корпусі університету, який жартома, але влучно зветься в молодіжно-студентському колі «Тауер» (пряма аналогія з архітектурно-історичною пам’яткою Лондона), зібрались активісти університету, молоді люди, що належать до МАГ. Серед них: Роман Дзекелев (керівник виховного відділу, гуртка «Гарда»), Інна Савицька (голова студентської профспілки університету), Дмитро Руденко (студентський ректор), студентський актив представляли студентки: Оксана Колоша, Тетяна Сторчакова, Юлія Шокало. Прибули і представники військової частини: заступник командира Юрій Юрчишин та солдат Любов Давидова. Модерував зібрання Володимир Любивий (помічник ректора).


В форматі круглого столу відбулось обговорення на тему здатності бути відповідальними за народження ідеї і її реалізацію. Студенти і студентки розповіли про свій досвід громадських ініціатив та результативності в цьому процесі. Ініціювати, здається, можуть всі, а ось організувати командну роботи задля успішного результату набагато складніше. Офіцер, який представляє військову частину, окреслив конкретне завдання, яке пов’язане з оформленням стін в світлиці (інформаційному центрі) військової частини, подякував за швидкий відгук на «протягнуту руку». В цілому ідея не тільки сподобалась, а й набула під час засідання підтримки і одностайного зголошення до практичної роботи в сфері інтерєрного мистецтва і малярства.


Домовились збиратись регулярно. А на наступній зустрічі вже має бути звіт про виконання ідеї оформлення стіни. Залишилось лише пройти від ідеї до зміни. Так просто. Мова не про виконання адміністративного завдання (від кого і чому?), а про добровільну активність з прагненням щось змінити на краще, тобто – соціально-відповідальне служіння. В цьому глибинна сутність активізації молодіжного середовища. Що ж, технологія має давати результати, інакше вона лише імітація...    

Комментариев нет:

Отправить комментарий