понедельник, 16 декабря 2019 г.

«Як я побував у Марсії»


«Політ» на Марсію був запланований на неділю, 15 грудня, космічний корабель відплив об 11:30 після того, як учасники скуштували смачну каву і чай з свіженькими кексами в Конгрес-центрі СумДУ… Політ супроводжувався Програмою сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.


Це був важливий для мене (експерт USAID, програма «Громадські зв’язки» з 2009 року) досвід участі у комунікативній грі, яка за своїм змістом нагадує роботу парламенту з ініціювання і прийняття законів, а на їх підставі – державотворення, формування на практиці розуміння того, що справжня держава як інститут соціальної взаємодії має за мету досягнення балансу у розподілі блага для людей всіх категорій.


На мою думку, важливо аби цей досвід від регіонального відділення USAID поширювався на місцевий рівень, щоб гра стала доступною для юнацтва і молоді (навчальні заклади і громадські організації).
По суті гри: ви потрапляєте до тієї чи іншої соціальної категорії, наприклад «Військовослужбовці» або «Люди з інвалідністю», є ще до двох десятків категорій («Студенти», «Представники місцевого самоврядування», «Політична еліта», «Вчені», «Медики», «ЛБГТ» та інші).
Команди займають місце з своїм столом з відповідною табличкою. В пакеті є таблички з 15 темами для законів і підзаконами (десь до 10 в кожній темі, наприклад «Реформа медицини» – тема 3, і далі – ще вісім табличок від 3.1. до 3.8 з описом законодавчої ініціативи і набувачами балів в ситуації прийняття такого закону; наприклад: «Люди з інвалідністю +15; студенти +10; великий бізнес – 10 і т.д.).


У грі п’ять раундів. Потрібно утворити коаліції (постійні або тимчасові, для прийняття конкретного закону). Перший раунд – три голоси від груп для прийняття закону; подальші – п’ять голосів від груп, тобто – щоб п’ять різних соціальних груп віддали свій голос за закон. У кожному раунді одна соціальна група може віддати голос за три законопроекти. Голосування відбувається через додаток у Google mail. Не без проблем, але вдалося впоратись з входом у додаток всім учасникам (дякую за допомогу організаторам, зокрема – пані Світлані).
І ось – процес пішов! Голосування і підведення результатів (після 15-хвилинного комунікування) чим далі ставали більш ажіотажними. Хтось (якась соціальна група відривалась вперед, хтось – пас задніх). Обрали прем’єр-міністра (студент Влад), який мав завданням координувати роботу груп для збалансованого розподілу балів і реалізації політики розвитку держави з умовною назвою «Марсія», бо на планеті Марс за легендою. Та команда-група, яка набирає понад 60 очок (від 61) отримувала право на ініціювання індивідуального закону. На жаль, жодна з ініціатив за три години гри не набула підтримки, групи працювали, віддаючи перевагу форматним законодавчим проектам.


Результати гри стають цікавим аналітичним матеріалом, що може бути базисом системної оцінки гри з точки зору моделювання державної політики, яка стала можливою завдяки комунікативній роботі членів соціальних груп. Кожна з груп може зробити свою резолюцію і при цьому вказати на орієнтири розвитку країни, визначити основні вектори відповідальності з метою мінімізації впливу ризиків і форс-мажорів. Чи завжди стабільність розвитку держави залежить від збалансованості ресурсного розподілу і врахування всіх без винятку соціальних запитів задля добробуту громадян? Не факт.


…Повернення на Землю відбулось вчасно, бо пунктуальність є важливою чеснотою для тих, хто прагне позитивних змін і виявляє відповідальну активність в тому числі і через набуття ігрового (симуляційного) досвіду взаємодії. Молодь у дії! А це – оптимістично, як не крути.      

Комментариев нет:

Отправить комментарий