четверг, 13 февраля 2020 г.

Столовий етикет. Урок 2.


Правила поведінки за столом для школярів
ВСТУП
Вже у стародавніх єгиптян були в пошані столові прилади, а вміння є красиво і безшумно вважалося важливою перевагою.
На Русі при дворі государів і великих князів столові прибори подавалися тільки почесним гостям, а самі господарі брали страви з тарілки руками.
Всерйоз взявся навчати дворян (в т.ч. з числа українського народу) хорошим манерам тільки Петро I (на початку ХVIII століття). Він склав і видав знамениту книгу «Юності чесне зерцало», в якій були викладені правила поведінки в суспільстві і детально описані правила поведінки за столом.



Основний матеріал
У наш час кожна вихована людина має знати ці правила поведінки за столом:
• Ніколи не поспішай першим зайняти місце за столом.
• Допоможи дівчинці сісти за стіл, відсунувши (а потім підсунувши) для неї стілець.
• Сівши за стіл, не відмовляйся від їжі. Господиню може образити така зневага до її старанням. Якщо ти не голодний, спробуй всього потроху.
• Не слід заглиблюватися в іншу крайність – поглинати все без розбору, не звертаючи уваги на сусідів.
• Якщо страва з частуванням, яке ти хочеш спробувати, десь далеко від тебе, не тягнися за нею, а ввічливо попроси, щоб тобі його передали.
• Страви на тарілку поклади невеликими порціями, не змішуючи все в безформну масу.
• Тканеві серветки не засовувати за комір і не пов'язуй навколо шиї. Розверни її і поклади на коліна перед тим, як подадуть страву. Цією серветкою не витирати ні рот, ні столові прилади. Рот і руки слід витирати паперовими серветками. Після їжі паперову серветку поклади в тарілку, а тканеву – поруч з серветкою.
• Під час їжі старайся бути акуратним. Їж не поспішаючи, не розмовляй з повним ротом. Якщо тебе про щось запитали, то, перш ніж відповісти, спочатку прожуй і проковтни їжу.
Вчися правильно користуватися столовими приборами. Не їж ложкою те, що можна їсти виделкою. Не їж з ножа: це не тільки негарно, але й небезпечно – можна порізати рот. Ніж тримай в правій руці, а вилку – в лівій. Не перекладай їх з однієї руки в іншу, поки не з'їси все частування (всю їжу).
• Якщо ти впустив ніж, виделку або ложку, то не піднімай їх. У такій ситуації потрібно попросити (взяти на кухні) інший прилад і не намагайся пояснити свою ніяковість, привертаючи до себе увагу.
• За столом не роби зауважень сусідам. Виявивши в своїй тарілці випадково потрапивший в неї неїстівний предмет, позбудься від нього непомітно.
• М'ясо нарізай в тарілці маленькими шматочками. З'їж один шматочок – відріж столовим ножем наступний. Всю порцію нарізати не слід: м'ясо швидко охолоне, а тарілка виглядатиме неохайно.
• Намагайся їсти безшумно: не дуй на гарячу їжу, не сьорбай, не чавкай, та не стукай столовими приборами.
• Із загальної страви бери ближній до тебе шматок, ні в якому разі не вибираючи собі шматочок, який здається тобі кращим.
• Птицю – качку, гуску, курку, індичку – бери з загальної тарілки виделкою і відрізай невеликими шматочками.
• Рибні кісточки виймаються виделкою або руками з шматка, а не з рота, коли вже вкусив (чи поклав до рота).
• Гарнір – картопля, макарони, овочі – набирай на вилку, допомагаючи при цьому столовим ножем.
• Ніколи не облизуй пальці; витирай їх паперовою серветкою.
• Не збирай хлібом соус на тарілці, яким би смачним він не був.
• Кісточки від ягід в компоті НЕ випльовуй на блюдце, а вийми з рота ложечкою і поклади на блюдце.
• Після їжі брудні ніж, виделку, ложку поклади тільки в свою тарілку.
• За столом сиди прямо, не навалюйся на нього грудьми і не став лікті на стіл.
• Якщо тобі потрібно вийти з-за столу, попроси дозволу у господині (офіцера-вихователя).
• Не залишай чайну ложку в чашці з чаєм або кавою. Розмішавши цукор, поклади ложку на блюдце.


Дотримуйся правил поведінки за столом навіть тоді, коли ти їси один. Використовуй завжди столовий ніж та вилку. Це допоможе всім твоїм навичкам перетворитися в постійні і корисні для тебе звички. Тільки у такий спосіб можна набути ознак особистості, що володіє етикетом поведінки за столом під час їжі.
Саме ця компетентність (володіти правилами поведінки за столом під час їжі у публічних місцях) як практичний компонент комунікативної компетентності (так званий комплекс soft skills)  є конче важливою для осіб, які планують набувати фаху (або вже володіють ним) публічних людей: офіцери, журналісти, юристи, дипломати, педагоги тощо.

Комментариев нет:

Отправить комментарий