вторник, 25 февраля 2020 г.

«Засідання дебатного штабу ліцею»


 «Дебатний штаб. Епізод І». Посвідчення старту дебатного року в ліцеї.
Після уроків 4 взвод (10-а клас) розпочав діяльність дебатного штабу ліцею-інтернату у ІІ семестрі 2019-2020 навчального року.


Декілька завдань, які були винесені на заняття у дебатному штабі: 1) встановити форматну залежність Британського формату парламентських дебатів і Військових дебатів; 2) визначити перспективи розвитку освітньої технології «Дебати» в ліцеї-інтернаті  (робоча назва: «Кубок Жужоми з військових дебатів»); 3) розглянути резолюційний масив для проведення дебатних раундів у навчальному режимі (військова тематика).


Говорили про сутність критичного мислення; способи побудови аргументів і аргументаційних ліній. Основні правила ігрової моделі та побудови переконливих кейсів у обраній тематиці тощо.
Теза 1: «Війна є приводом для миру» і Теза 2: «Мир як привід для війни» (і роман Л. Толстого тут ні до чого, скоріше – роздуми про те, що між землею і небом – війна; спроба активізувати мислення ліцеїстів тощо). Підготовка до вміння формулювати ігрові дебатні резолюції (теми) типу: «Ця палата (або Ця лінія) вирішить проблему локальних воєн», «ЦП (ЦЛ) впровадить військовий обов’язок для осіб-громадян віком від 25 років», «ЦП (ЦЛ) вважає, що війна є приводом для миру».  


Якщо війна є конфліктом, то її вирішувати можна психологічними методами – за рахунок компромісу. Цю ідею висунула Наступальна лінія (Андрій Севрюк). Їй заперечила Оборонна лінія (Владислав Сидоркін), здійснивши спробу зануритись у природу війни як історичного явища. Посилив позицію Оборони (аналог Опозиції в БФПД) Іван Гриценко, який звернув увагу на безперспективність перемовин тоді, коли війна визнана як невідворотний спосіб комунікації між державами, які, як відомо, «не терплять статики».


Якщо конфлікт є способом розвитку соціальних систем, то війна як найскладніша форма конфлікту, також є шляхом до удосконалення. Якщо можна так виразитись, є способом очищення суспільства, виходу його на новий, більш високий, рівень розвитку. Гуманізм пасує перед війною, але війна має бути під контролем як хижий звір – бути у клітці, збудованій ООН.


Дебатний штаб провокує до критичного мислення в межах автономії свідомості та допустимого плюралізму. Між землею і небом – війна. І ми маємо жити з цим, але заради Добра, долаючи Зло.
Уже у квітні 2020 року у Глухівському ліцеї-інтернаті з посиленою військово-фізичною підготовкою стартує дебатний турнір в рамках факультативного курсу «Військові дебати». Далі має бути!


Комментариев нет:

Отправить комментарий