воскресенье, 31 июля 2011 г.

Поради стороннього

Система громадських зв’язків (паблік рілейшнз) включає в себе взаємостосунки (відносини) представників складових сегментів громади (бізнесу, громадськості, влади) з метою досягнення інтересів (успіху) з боку ініціаторів такого процесу. Як і всякім відносинам, в які вступає людина (група людей), громадським зв’язкам притаманна зовнішня конкуренція (між рівнозначними автономними групами, суб’єктами). Конкуренція – це боротьба за виживання. Цивілізована конкуренція сприяє прогресу якості життя людей. Для того, щоб громадські зв’язки (ПР) були ефективними, потрібно робити їх на базі інформаційного приводу, створеного в результаті фандрейзингу – реального інструменту зміни якості життя на краще.

         Включитися в таку діяльність можуть будь-які формалізовані індивідуальні або колективні суб’єкти громадських правових стосунків. Не існує обмежень в часі. Твердження «Хто не встиг сьогодні, той спізнився!» не має сенсу. Вийти на це поле діяльності можна будь-коли в демократичній та цивілізованій державі (якою є Україна, на щастя). Існують мільйони осіб (тисячі організацій), котрим необхідна фінансова підтримка на реалізацію соціальних ініціатив. Так само існують мільйони приватних осіб і організацій, які бажають надати допомогу. Потрібно  докласти зусилля для того, аби з’єднати це коло завдяки проведенню соціально-орієнтованим громадським зв’язкам. 
         Для того, аби задіяти ефективний інструмент успішності громадських зв’язків – фандрейзинг – потрібно чітко зрозуміти, що з рівня учбового закладу або органу місцевого самоврядування забезпечити формування незалежних ресурсних фондів для  виконання тих чи інших заходів (проектів) складно, оскільки учбові заклади є складовою інфраструктури держави і утримуються державним бюджетом. Існує цивілізований спосіб виходу на рівень ефективної громадської активності та проведення заходів фандрейзингу (залучення донорських ресурсів) – утворення ініціативної групи та оформлення юридичної особи – громадської організації, як структури, що забезпечить реалізацію намірів (мети) об’єднання громадян (розвиток території проживання, наприклад).

         Деталі про те, як пройти цей процес можна дізнатись в Управлінні юстиції Кролевецького району. Відзначу, що процес легалізації громадської організації займе від 1 до 2 місяців та стане причиною організаційних витрат в межах 300-500 грн. (2011 рік). Забезпечення функціонування громадської організації потребуватиме обов’язкову звітність у відповідності до вимог чинного законодавства (раз на квартал до фондів та ДПІ), передбачатиме можливість здійснення перевірок з боку контролюючих установ (управління юстиції в межах компетенції та відповідно до закону).

         З першого погляду – все це складно. Але потрібно починати, якщо маєте реальне бажання змінити форму взаємодії в системі соціального діалогу в громаді: бізнес-громадськість-влада.
         Отже, перший необхідний крок – створення громадської організації ініціативною групою з не менше як три особи (реєстрація Статуту, виготовлення печатки та інші заходи відповідно до вимог легалізації юридичної особи), яка візьме на себе відповідальність за досягнення мети, що сприятиме розвитку території та поліпшення рівня та умов життя громадян.
         Другий крок: проведення ефективного фандрейзингу – залучення ресурсної бази (матеріально-грошового та інтелектуального характеру) для досягнення цілей діяльності громадської організації через розроблення проектів (описово-методичних документів) для участі в конкурсах з метою отримання грантів, формування групи донорів, які на підставі листів-запитів зможуть фінансувати (надати матеріальну або інтелектуальну, волонтерську) допомогу для виконання місії організації.
         З цією метою:
1) формується список потенційних донорів (приватних та юридичних осіб) та проводиться інформаційно-комунікаційна робота, що складається з направлення листів-запитів (з описом мети та можливих очікуваних результатів, порядок звітності про використані кошти, ресурси), здійснення телефонних та інтернет-комунікацій;
2) утворюється ініціативна група (члени громадської організації, місцевої інтелігенції, бізнесу та влади), яка напрацьовує основні напрямки докладання зусиль та можливі для розроблення та реалізації проекти;
3) команда (2-3 особи з числа найбільш підготовлених громадських діячів, волонтерів) розробляє проектну документації, проектно-кошторисну документацію та програму вкладання зібраних з допомогою фандрейзингу коштів (ресурсів);

         Не виключено, що й іншим чином організована робота з фандрейзингу зможе досягти бажаного результату щодо очікуваного розвитку громади. Обмежень або заперечень (окрім як – порушення чинного законодавства та місцевих правил, порядків, норм, правопорядку тощо) не існує. Необхідна лише системна та планована (стратегія і тактика дій) послідовна робота з боку ініціативної групи за участю органу місцевого самоврядування, громадськості, бізнесу. Головне – творчий та креативний підхід, що базується на бажанні змінити стан життя та якість існування (рівень комфорту та забезпечення дотримання прав та свобод громадян, розвиток економіки та гуманітарної сфери) на обраній території.

Комментариев нет:

Отправить комментарий