понедельник, 13 августа 2012 г.

«Про олімпійський урок»


Олімпіада (30-та за ліком) завершилась феєричним шоу. На справді, ми побачили не якесь закостеніле видовище з елементами масової хореографії, як то було дуже модно колись (80-ті роки ХХ століття) в країнах соціалістичного табору. Це був справжній театралізований концерт. Без цензури. Без табу. І все одно – просякнутий консерватизмом та духом британської нації. І ми маємо повчитись, як потрібно любити себе, країну та людей з якими живеш, як потрібно популяризувати на весь світ свої символи (прапор, гімн, Королеву, консервативні та демократичні цінності).


На полі стадіону – символічний великобританський прапор. Полоси прапору – доріжки, якими снують головні герої шоу. Ось співачки в одязі монахинь. У однієї з них задирається ряса і видно нижню білизну, на якій прапор Великобританії… Співак, що виконує рок-баладу вдягнений в майку, на якій – британський прапор…
Шоу сприймалось як театралізований концерт, приправлений гумористичним перформансом  і це було дуже виграшно для глядачів, серед яких численні олімпійські чемпіони, призери та просто учасники, що відчували себе по-справжньому щасливими, бо ніхто не відміняв головного принципу Олімпіади – «Перемога – кращим. Головне – участь!».

  
Україна завоювала 20 медалей, з них 6 золотих, 5 срібних і 9 бронзових нагород.
Перше місце в неофіційному заліку дісталося збірній США. Американці завоювали 104 медалі: 46 золотих, 29 срібних і 29 бронзових.
На другу позицію вийшов Китай з 87 нагородами: 38 золотих, 27 срібних, 22бронзових.
На третьому місці виявилася Великобританія. У них 65 медалей: 29 золотих, 17 срібних, 19 бронзових.
Росія посіла четверте місце з 82 нагородами: 24 золотих, 45 срібних, 33 бронзових.
П'ятірку лідерів замкнула Південна Корея з 28 медалями: 13 золотих, 8 срібних, 7 бронзових.
Всього на Олімпіаді в Лондоні медалі завоювали спортсмени з 85 країн.


         Україна посіла дуже високе 14 місце, віддавши 13 (нещасливе J) дружнім голландцям. Ми обійшли наших друзів-сусідів поляків (30 місце), білорусів (23 місце). Позаду Бразилія (22), Туреччина (32), Іспанія (21), Чехія (19), Данія (29), Канада (36), Норвегія (35), Швейцарія (33)…
         Чи не привід для перегляду нашого уявлення про те, що ми відсталі та недорозвинені? Вкотре наголошую – маємо вчитись бути гордими з поміж інших народів, які це вміють. Досить займатись самоприниженням, бо ми – сильна та чесна нація! Якби у нас не відібрали декілька медалей (бокс, гімнастика), то Україна була б в десятці! Суддівство було упередженими по відношенню до українських спортсменів і в ситуації відсутності одностайності перемоги, очки надавались іншим (часто на користь господарів олімпіади, що час від часу нагадувало нам про примару політично-спортивної корупції). Так буває, бо це – спорт (життя)!


         А як би виглядав СРСР в цьому заліку? Спробуємо підрахувати золоті медалі країн-учасниць бувшого Радянського Союзу (приємно було бачити, що до сих пір світовий рекорд в легкоатлетичній естафеті 4 х 400 м, встановлений збірною СРСР живий!). Так ось – у фантомної збірної СРСР також як і у США – 46 золотих медалей. Гармонія співвідношення нікуди не поділась і не подінеться, бо в цьому алхімія життя. І якби вдаліше виступила російська збірна (4 місце з 24 золотими медалями. Ну як тут не сказати про упередженість судійства на користь великобританців, які врешті решт і опинились на 3 місці з 29 золотими медалями! Господарі олімпіади L ), то США опинились би позаду.

         Україна – велика країна, яка входить до верхнього ешелону розвинутих країн світу. Загальний олімпійський залік – яскраве свідоцтво цьому. Це – факт, факт об’єктивний. Менше звертаємо уваги на різні рейтинги за рівнем комфортності життя, розвитку економіки, бо там дуже багато місця для алхімії. Український народ серед лідерів світового спорту і це визнано світом. Ми, як держава і народ України,  набираємо поступ у розвитку і маємо оптимістичний погляд у майбутнє саме завдяки таким результатам наших спортсменів. Віримо і пишаємось.
         А загалом – дякуємо гостинним мешканцям Туманного Альбіону, організаторам 30-х Олімпійських Ігор!


…Ось і на Україну прийшов дощ. Дощовий перший день  після Олімпійських Ігор. Так-так, дощ прийшов саме звідти, звідки ви подумали. Олімпіада завершилась передачею естафети до міста Ріо-де-Жанейро (Бразилія).

фото з сайту "ФотоТелеграф" 

Комментариев нет:

Отправить комментарий