суббота, 22 сентября 2012 г.

«Шалений тиждень» або «Як з’являються друзі» (про перебування молодіжної польської делегації в Кролевецькому районі) Частина І.


Початок вересня в Кролевецькому районі обіцяв бути дуже насиченим і по-справжньому святковим. Здавалось, що не лише мешканці, а й все навколо (включно з будинками та деревами) перебуває в сонному (бо теплинь стояла!) очікуванні свята, яка має пробути до чогось нового…
         Очікування виправдались хоча б через те, що перебування в місті всіх без виключення (не лише гостей) протягом періоду з 11 по 17 вересня наштовхувало на відчуття іншого життєвого простору, на кшталт: «Це не в Кролевці і, можливо, не зі мною…». Не виключено, що такого ефекту вдалося досягнути організаторам кролевецьких свят (від Міжнародного літературно-мистецького фестивалю «Кролевецькі рушники» до Хрестовоздвиженського Ярмарку та Дня міста) через включення до об’єктів місцезнаходження центрів  дійства кролевецької площі Миру.
Сцена концерту 15 вересня, в якому взяли участь зірки національного рівня (Пономарьов, Поплавський та інші) дуже гармонійно вписалась разом з великими телеекранами у простір поруч з Будинком культури, задіявши до території перебування глядачів не лише балкони прилеглих багатоповерхових будинків,  п’єдестал пам’ятника та інші елементи благоустрою центральної площі міста, а й що було мало очікувано – дахи будинків (Будинку Культури в т.ч.). Завершальний елемент будь-якого свята – салют – сприймався на пл. Миру дуже ефектно, бо простору вистачало для всіх, аби милуватись розмаїттям вогняних кольорових смуг та гуркотом від їх породження. Хімія свята переростала в алхімію, тобто – чари.
         І ось в цю атмосферу (або її передчуття) потрапили численні гості. Що вони відчули? Як сприйняли наше свято? Потрібні відгуки, але не як відповідь на запитання: «Вам сподобалось?», а як власне (особисте) переконання в тому, що все відбувалось на високому рівні… Інтуїтивне відчуття успіху від організаторів наближує до об’єктивного сприйняття ситуації.


…У вівторок, 11 вересня 2012 року, приблизно о 14.00 на територію Кролевецького району прибула офіційна молодіжна делегація Гміни Мальборк для перебування з метою виконання програми проекту «Нова генерація: відкриття молодіжної ініціативи в рамках побратимської співпраці» (NGO-2012). Представники влади Кролевецького району зустріли польський MAN на кордоні Сумської області і провели до місця перебування – Реутинського аграрного ліцею. Спеціально підготовлені для прийому гостей кімнати 5-поверхового гуртожитку дозволяли сподіватись на те, що влаштують гостей не лише своїм затишком і перспективою бажаного відпочинку, а й загальним рівнем комфорту. О 16.30 польська делегація прибула до будівлі Кролевецької районної ради (державної адміністрації) для участі в прес-конференції «Інформаційне серце Кролевеччини».
Не є метою цього допису передати хід публічного заходу, головним завданням якого було познайомитись з гостями та презентувати район і місцеву газету «Кролевецький вісник». Унікальним виявився факт наявності серед польської делегації іменинниці – Юлії Пучці (Puczka Julia) саме 11 вересня виповнилось 14 років! Квіти та подарунок від громади Кролевецького району вручив Юлі голова районної ради Микола Авраменко.
В Реутинцях (на базі Аграрного ліцею – директор Валерій Чечель) молодь провела більш близьке знайомство в неофіційному форматі з елементами концерту та виступів-самопрезентації.
Перший день проминув швидко і відпочинок в новому ліжку та на новому місці (в чужій країні тощо) для  польських гостей був скоріше бажаним аніж проблемним. Сон вирішує всі складні питання, недарма говорять, що ранок мудріший за вечір…


А українські вболівальники з числа тих, що спілкувались та координували заходи дня ще встигли на відбірковий матч Чемпіонату світу з футболу 2014 року між збірною Англії та збірною України на «Уемблі». Символічно, що перемогла дружба! 1:1…

12 вересня 2012 року о 7.30 з пл. Миру невеличкий автокараван у складі польського автобуса та автомобіля супроводу (службовий районної ради) відбув до обласного центру – міста Суми. Гарна погода (тепло та сонячно як влітку!) створила передумови для якісного виконання денної програми: відвідування Сумської обласної філармонії (директор – Надія Дяківська) з перебуванням на концертній програмі, яка включала органну музику Баха та Генделя, круглий стіл на тему «Молодіжна дипломатія» в Бібліотеці Української академії банківської справи НБУ (директор – Надія Петрина) за участю польської делегації, молодіжного активу Кролевця, студентів академії та представників вишу. Ці події поєднувались між собою відпочинком під час прогулянок містом, яке ще не встигло втратити літньої краси і радувало гостей фонтанами, квітами та усміхненими обличчями зустрічних людей.


Обід підготували в Сумському кулінарному училищі № 12 (директор – Василь Денисенко). Смачно та майстерно, бо з відповідним рівнем обслуговуючого етикету та сервісу! І все це обрамлене такими моментами як, наприклад, фотографування біля пам’ятнику гусару на Сумській «сотці», або під час перебування на оглядовому майданчику Монументу слави Великої Вітчизняної війни…


Додому повернулись близько 11 вечора. Стомлені але задоволені. Головне – з відчуттям  виконаного завдання!

Третій день програми (13 вересня 2012 року, четвер) присвячувався презентації системи освіти. Протягом дня делегацію супроводжував начальник відділу освіти Кролевецької районної державної адміністрації Віктор Дісковський.  


Після відвідування спорткомплексу, який є центральним елементом майнового комплексу місцевого підрозділу Глухівського педуніверситету (директор – Людмила Цюкало) та випускає вчителів фізкультури, делегація відбула до Кролевецького районного Будинку дітей та юнацтва (директор – Алла Ільтяй) аби ознайомитись з експозиціями творів (робіт) вихованців та учбовими кімнатами. Дитячий концерт був сприйнятий гостями з радістю та щирими оваціями (в т.ч. і від польської молоді). Польські друзі мали можливість вільно спілкуватись з ровесниками з Кролевця часто без послуг перекладачів, бо польська мова на 30% подібна до української. Щонайменше, так здається при спілкуванні. Однак і пані Світлана (перекладач польської делегації) і пан Анджей (волонтер-поляк, який живе в Кролевці) були готові допомагати в комунікаційному процесі.


Висадження куща калини як символу дружби між громадами Кролевецького району та Гміни Мальборк (проведене під координацією директора Станції юних натуралістів Юрія Карбана) на території міського стадіону (сусід Будинку дітей та юнацтва) стало закріплюючим та об’єднуючим апогеєм встановлення дружніх стосунків між українською та польською молоддю.

Наступна зупинка – Спеціалізована школа № 3 (директор – Світлана Оникієнко). В школі діє Євроклуб «Дружба» (керівник – Лілія Вєльська), тому головною подією стало відкрите засідання молодіжного об’єднання. Учасники Євроклубу заспівали польську пісню, що одразу налаштувало на відкрите та тепле спілкування. На заході була присутня Медлін Райф (волонтер Корпусу Миру США, яка виконує місію в школі), що додавало заходу ще більшого інтернаціонального забарвлення.  Цікаво було відвідувати всі пункти зупинок в школі, однак все ж таки музейна кімната вразила найбільше. На те вона й створена в школі! Згадується оцінка від Оскара (учасник польської делегації) у вигляді піднятого догори великого пальця правої руки: «Все – чудово!».


Друга частина дня пройшла на природі. Поблизу села Реутинці Кролевецького району є група мальовничих озер. Поруч з ними і розбили табір працівники Станції юних туристів (директор – Сергій Мінєнков). Чисте лісове повітря, справжні гриби навколо, грайливі язики багаття, вміло розкладеного фахівцями на підготовленому місці – все це створювало атмосферу відпочинку.


Але – спочатку був обід, бо всі вже зголодніли. Після смачної їжі (смачний борщ та картопля з м’ясом) – короткий відпочинок та участь в туристичних змаганнях. Подолати полосу перешкод на висоті до 2,5 метрів не просто, але за підтримки інструкторів – реально! І першим це довів пан Чарек (водій польської делегації). Він відкрив шлях для інших. Юлія, Кароліна, Пауліна (одна та друга)… По черзі вони проходили полосу і їх успіх радісно вітався присутніми. Гучні оплески ще довго розносились узліссям. Далі – Хуберт (разом аж тричі пройшов дистанцію протягом дня), Давід, Матеуш, Войцег…


За ними – українці, першим з яких згодився пройти дистанцію Любомир Казановський (на те він і президент  «Координаційного центру Євроклубів «Pu-Re»!). За ним – Ангеліна, Оля, Лєна, Льоша, Марина… І навіть – Валентина Степаненко, спеціаліст відділу сім’ї, молоді та спорту Кролевецької райдержадміністрації. Всі забажали відчути адреналін від подолання перешкоди і досягли мети на сто відсотків!


…Запам’ятається справжній гриб, який автору подарували Оля та Марина. Фото з грибом на згадку про незабутній день 13-го вересня (четвер). 

Потім був волейбол, чарівні пісні під гітару від польських та українських виконавців, мультимедійна презентація від Володимира Шкури про похід до Алтаю та інші туристичні пригоди в Європі та за її межами…


Ніч насунулась непомітно і лиш вогнище дозволяло вдивлятись в обличчя присутніх, що задумливо слухали мелодію дружніх гітар та голоси замріяних шукачів незабутніх вражень від мандрівок.
Так минув третій день перебування польської молодіжної делегації в Кролевецькому районі.

Далі буде…

За сприяння представництва Сумського обласного благодійного фонду «Благовіст» та депутата Сумської обласної ради Григорія Кирика

Комментариев нет:

Отправить комментарий