понедельник, 17 декабря 2012 г.

Дебати тепер в Кролевецькому районі

         Все, що планується, а потім виконується нагадує реалізовану мрію. Чому лише "нагадує"? тому що справжні мрії так і залишаються на межі казки та чаклування... Чи не так?

         Що ж таке "молодіжні дебати"? Перш за все - це навчально-виховна методика роботи з молоддю (старшокласники, учні ПТУ, студенти), яка прагне здобути досвід участі в формалізованій комунікаційній діяльності, орієнтованій на молодіжну дипломатію.



Учасники гри та  забезпечення.

         Участь у гір беруть чотири команди по дві особи:
Перша команда – Перший Уряд (прем’єр-міністр Першого Уряду та член Першого Уряду);
Друга команда – Перша Опозиція (лідер Першої Опозиції та член Першої Опозиції);
Третя команда – Другий Уряд (прем’єр-міністр Другого Уряду та член Другого Уряду);
Четверта команда – Друга  Опозиція (лідер Другої Опозиції та член Другої Опозиції);
          Гру оцінюють судді: до 3-х осіб.
        Ведучий-модератор гри: веде захід та проводить роз’яснювальні дії щодо ходу гри, реагує на репліки та забезпечує дотримання правил гри, дисципліну по ходу молодіжного інтелектуального змагання.
         Тайм-кіпер – помічник ведучого, що стежить за дотриманням часу на промови від команд-учасниць гри.


Зміст гри.

         Кожна гра починається з жеребкування, яке визначає яку місію буде виконувати та чи інша команда (належність до Уряду або до Опозиції).

Також жеребкуванням визначається тема для обговорення (гри). Тема гри – резолюція.
Команди не можуть спростовувати або підтримувати тему (резолюцію гри), вони вносять свою інтерпретацію резолюції таким чином виявляючи власне ставлення до теми (громадянська позиція).
         Кожна промова (від команди – 1 людина, другий учасник може лише доповнювати сказане першим) триває до 7 хвилин (під час першої і останньої хвилини інші команди не можуть задавати питання та проголошувати репліку (пункти інформації). Для подання пункту інформації до промовця потрібно підняти руку. Промовець може відхилити пункт інформації, але це не дозволяє йому набирати додаткові бали та вести дискусію з приводу інтерпретації.
         Кожна промова починається словами «Ця палата вважає…» як це робиться в Англії, оскільки ми граємо за правилами Британського формату парламентських дебатів.
         Лінії гри. Починає Перший Уряд, який висуває свою інтерпретацію резолюції. Вона може бути як стверджувального так і заперечного характеру. Перша опозиція (лідер) критикує позицію Першого Уряду навіть в тому разі, коли внутрішньо підтримує її. Але робить це за правилами, головне з яких: критикувати позицію, а не людину, яка її проголосила. Другий Уряд  доповнює позицію Першого Уряду, вносячи нові лінії аргументації (розширюючи інтерпретацію теми). Друга Опозиція відбиває аргументи Другого Уряду, підтримує позицію Першої Опозиції та вносить власні контраргументи. Член Другої Опозиції (обов’язкова умова та завдання) проводить аналітичний огляд гри – тобто підводить підсумок дебатного протистояння.

         Аргументаційна лінія (промова, кейс) має складатись:
1. твердження – певна теза, пропозиція, умовивід тощо, який формулює інтерпретацію до резолюції (теми гри).
2. пояснення – логічне обгрунтування та уточнення позиції, вираженої у твердженні.
3. приклади та докази, які роблять твердження яскравим та зрозумілим (бажано – з власного досвіду або відомого широкій публіці).
4. висновок – підсумок сказаного та акцентування на необхідності підтримувати таку позицію (підхід) до теми.


Структура гри.

1. Вступ ведучого – до 7 хвилин.
2. Жеребкування – 5 хвилин.
3. Підготовка команд (в окремих закритих кімнатах) – 15 хвилин.
4. Гра (4х10) – 40 хвилин.
5. Робота суддів (визначення результатів) в окремій кімнаті – 10 хвилин.
6. Підведення підсумків (результати) – 8 хвилин.
7. Завершення – 5 хвилин.
Разом: 90 хвилин.

... Зіграно першу чвертьфінальну гру. До півфіналу вийшли:  переможці гри - Глушко Тетяна і Гринішина Катерина (Мутинська ЗОШ) та Скиба Марина  і Кравченко Ольга (СШ № 3).
Дякуємо іншим учасникам першої (історичної!) дебатної гри: каманді з ЗОШ №5: Любомиру Казановському та Кірілу Трейтяку, а також хлопцям з Мутинської ЗОШ Артему Герасименку та Андрію Ляховці! 



 Лінки з інформацією (для ознайомлення) про першу дебатну гру в Кролевецькому районі в рамках молодіжного проекту БДЮ "Дебатна школа: активна молодь - успішна громада" (SDS-12/13):

 http://krolrda.gov.ua/last_news/1064-startuvav-molodizhnij-proekt-debatna-shkola-aktivna-molod-uspishna-gromada-2012-2013-rokiv.html
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.499083316803705.115167.100001061245962&type=1
Група "Координаційний центр Євроклубів "Pu-re" в соціальній мережі "В контакте":

http://vk.com/club31111183 

Якщо у вас є бажання долучитись до участі в молодіжній ініціативі - Дебатна школа відкрита для вас! Приходьте до Кролевецького районного Будинку дітей та юнацтва (поблизу міського стадіону) вул. Комсомольська, 16, м. Кролевець, Сумська область, Україна...

Комментариев нет:

Отправить комментарий