четверг, 9 апреля 2020 г.

«Про засідання Дебатного штабу ліцею», VI епізод


Епізод VІ. Про марнославство і марнотратство.
Тези по темі дебатування.

         Якщо ви комусь заздрите, значить ви негідна людина. Якщо ви нераціонально витрачаєте кошти (тим паче не зароблені самостійно) ви негідник.
         Ці тези є виховною провокацією до пошуку індивідуального розуміння і набуття усвідомлення про сутність понять «марнославство» і «марнотратство». В російській мові ці дефініції (поняття) звучать/трактуються як:
«марнославство» –  «тщеславие»;
«марнотратство» – «расточительство».


Отже, спробуємо самостійно, без залучення словників і інтернет-джерел визначити ці поняття, виходячи з побудови слова (етимології).

Марнославство – це психологічна (притаманна особистості) риса характеру, що змушує людину перебувати у постійній гонитві за славою, за визнанням, за нещирою підтримкою (лише за зовнішнім виявом); нагадує егоїзм, але якщо егоїзм спрямований в себе, то марнославство – назовні; носій цієї риси немов би кричить своєю поведінкою: «Дивіться який я гарний! Підтвердіть, що я найкращий!»; при цьому людина зовсім не опікується суспільним благом і моральними принципами і нормами поведінки. Далі можна продовжити, але і цього вже досить, бо ми розуміємо, що це не дуже добре – бути марнославцем, означає бути зверхнім по відношенню до інших та нещирим.
Марнотратство – це психологічна (притаманна особистості) риса характеру, що змушує людину перебувати у постійному пошуку ознак своєї довершеності за рахунок майнових статків. Марно витрачені кошти – це ті, які не несуть суспільної користі як прямої так і опосередкованої дії. Марнотратство має яскраві приклади виявлення в 90-х роках ХХ століття, коли формувались ринкові відносини після розпаду СРСР і виникав клас бізнесменів, які через брак культури намагались довести свою значущість за рахунок придбання найкращої (бо найдорожчої) моделі автомобіля; найбільшого будинку; найдорожчого, а значить на їх думку найкращої краватки тощо.
Фактично маємо зв'язку з цих понять, які узагальнюють низькість культурного розвитку особистості, її нездатність до конформізму в питаннях дотримання суспільно-моральних звичаїв та устоїв.

Пропоную на цьому засіданні Дебатного штабу ліцею надати якості протилежні до «марнославства» і «марнотратства». Той, хто відповість першим отримає +10 балів до рейтингу ОРЕЛ за квітень. Всі подальші +5.

1 комментарий:

  1. Мій варіант: "марнославство" - "скромність"; "марнотратство" - раціональність у питанні витрат.

    ОтветитьУдалить