среда, 1 апреля 2020 г.

Дебатобаза. Впевненість як причинок рішучості і дії.


Отже, чому впевненість є фундаментальною рисою для людини. Ми прийшли до такого на засіданні Дебатного штабу (онлайн формат, у процесі занять протягом березня).



Аргумент 1. Впевненість є базисом для всіх інших добрих рис характеру. Бо чи може людина не впевнена в собі бути мужньою? А витриманою? А щедрою? Ні, бо впевненість у собі є запорукою, що очевидно. Наприклад, літературний герой роману «Аристономія» Антон Клобуков (20 років) сміливо взявся за ампутацію руки, що була вражена гангреною, в польових умовах під час громадянської війни. Він зробив операцію і це спасло життя. Він не гаяв час на роздуми, діяв сміливо і впевнено. Висновок: впевненість дає високі шанси на виживання і розвиток подальший.

Аргумент 2. Впевненість заражає мов вірус і тому її носій стає лідером, що є важливим для молодої людини. Виявлена впевненість змушує інших діяти так само оперативно, спрацьовує правило: «Роби як я!».  Тобто – мова про поведінку впевнену, яка надихає інших і веде до позитивного результату. Як доказ, наприклад, – дії Уїнстона Черчилля, прем'єр-міністра Англії, під час Другої світової війни. Військова міць Третього Рейху у 1940 році (а значить – у Гітлера) була жахаючою. Щодня бомби, скинуті з літаків люфтваффе, палили міста Туманного Альбіону. Однак Черчилль був впевнений в тому, що Велика Британія вистоїть і, курячи сигару, заявляв своєму кабінету: «Ми вистоїмо, бо це наша місія!». Висновок: впевненість однієї людини надихає інших, нагадує вірус.
Третій аргумент – впевненість є ознакою фізичної і духовної сили людини, якщо мова не про бахвальство, а про справжню впевненість... Вибудувати цей третій аргумент нескладно, за зразком попередніх. Чи не так? Спробуй щось подібне.
Отже, впевненість можлива за умови набуття певної світоглядної компетентності, оптимістичного сприйняття життя, не пасування перед проблемами і викликами, що значить – вміло застосовувати критичне мислення і, як казав славетний герой казковий барон Мюнхаузен, не існує проблем, які неможливо здолати або «Вихід завжди є!», «Безвихідних ситуацій немає апріорі!». Пояснення: впевненість має визначати людську особистість на певному життєвому етапі, коли людина вже сформована на базисному рівні і володіє необхідним досвідом (інформально-освітні надбання), знаннями (формально-освітні надбання) і навичками та уміннями (неформальні освітні надбання). Той, хто впевнений у собі, той є рішучим, а значить – дієвим, що у свою чергу завжди приносить результат. Інтерпретація результативності (позитивний чи негативний) є справою конкретної людини, її життєвої позиції. Звісно, що мова не про матеріальні ознаки, бо відсутність прибутку у бізнесі не може мати прямого позитивного результату, хоча на рівні опосередкованого фактору розвитку проекту життя можливо і є позитивним, оскільки людина приймає рішення змінити сферу активності і стати, наприклад письменником аби згодом набути звання Нобелівського лауреату в літературі (а це мільйон франків якщо не доларів!). Більше того, таке рішення може просто спасти людину від наглої смерті (вбивство за борги або через конфлікт з криміналітетом тощо). 
Історія олігарха Платона з фільму «Олігарх» (в головній ролі Володимир Машков). Історія життя. Росія. Останні два десятиліття. Час змін, що незворотно змінив країну й усіх нас. Академіки зубожіли, молодші наукові співробітники здобули неймовірні багатства й владу, стали всемогутніми олігархами. Історія кохання. Він був готовий покласти весь світ до її ніг. І міг собі це дозволити. Історія грошей. Гроші заробити можна. Навіть великі гроші. Та як потім залишитися серед живих?.. Історія успіху. За все треба платити. Історія великого бізнесу в Росії – це історія людей, які всього досягли. Та вони дорого заплатили за свій успіх. Хтось – дружбою, хтось – коханням, хтось – власним життям. Основні події й головні герої фільму не вигадані. Імена змінені. Деякі все ще живі… 
Цей приклад кінематографічний або мистецький є типовим і виглядає як акцент про небезпеку самовпевненості. З іншого боку виступає маніфестом про впевненість як результат природного відбору в життєдіяльності людини (наслідок ланцюгу критичних рішень)…

         Важливо швидко знаходити докази з різних сфер життєдіяльності і джерел. Найпростіше: пригадувати героїв романів, повістей, кінофільмів, історичні факти з життя видатних людей тощо.
          То як? Сьогодні ти впевнений (впевнена) у собі? Куди йдеш і чи нам не по дорозі?
            Дебатний штаб ліцею  прихисток твоєї удачі! 

Комментариев нет:

Отправить комментарий