воскресенье, 29 марта 2020 г.

Допрофесійна військова підготовка. Весняні лекції.


План конспект уроку
з предмету «Основи військової підготовки»
7-11 клас ліцею-інтернату


Тема 6. «Стройова підготовка»
 (6 годин, 6 уроків-занять).

 Урок № 1-6.


ТЕМА 6: «Стройова підготовка»

        
Заняття 3: Переміщення у складі підрозділу – стройовим та похідним кроком, бігом.
Ліцеїст/ліцеїстка: володіє практичними навичками руху у складі підрозділу; володіє практичними навичками шикування та виконанням стройових прийомів на місці; практично виконує стройові прийоми на місці та в русі.

Тип заняття: вивчення нового матеріалу
Місце проведення: навчальна аудиторія.
Обладнання: таблиці, схеми, роздатковий матеріал, підручник, план-конспект, робочий зошит ліцеїста (-ки).

Хід заняття:
1. Вступна частина. Організаційний момент.
2. Актуалізація опорних знань та вмінь.
3.Повідомлення теми і мети.
4. Вивчення нового матеріалу.

ЗМІСТ ЗАНЯТТЯ:
Рух стройовим кроком
Стройовий крок є одним з найбільш складних і важких із засвоєння стройових прийомів, виконання якого потребує від тих, хто навчається, особливої зібраності, підтягнутості, чіткості, погодженого руху рук і ніг.
Стройовий крок застосовується під час проходження підрозділів урочистим маршем; при виконанні ними військового вітання під час руху; при підході військовослужбовця до начальника та відході від нього; при виході зі строю та поверненні на місце, а також під час занять зі стройової підготовки.
Послідовність навчання руху стройовим кроком рекомендується така:
тренування з руху руками;
тренування з позначення кроку на місці;
тренування з руху стройовим кроком на чотири рахунки;
тренування з руху стройовим кроком на два рахунки;
тренування з руху стройовим кроком у сповільненому темпі (із швидкістю 50-60 кроків за хвилину);
тренування з руху стройовим кроком у статутному темпі за розміткою стройового майданчика;
загальне тренування з руху стройовим кроком по плацу без розмітки;
прийом заліків.
Після розповіді про застосування стройового кроку, командир приступає до його розучування з особовим складом відділення. Навчання руху стройовим кроком, як і кожний новий прийом, потрібно починати із зразкового показу і пояснення.
Розучувати стройовий крок рекомендується за елементами з використанням підготовчих вправ.
Командир відділення показує рух стройовим кроком в цілому, потім за розподілом першу підготовчу вправу – рух руками, а після цього подає команду «Рух руками, роби – РАЗ, роби – ДВА». На рахунок «роби – РАЗ» військовослужбовці повинні зігнути праву руку у лікті, проводячи нею рух від плеча біля тулубу так, щоб кисть руки піднялася вище пряжки поясу на ширину долоні й на відстані долоні від тулуба до рівня ліктя; одночасно ліву руку відвести назад до упору в плечовому суглобі. Пальці рук повинні бути напівзігнуті, а лікоть правої руки злегка підняти. На рахунок «роби – ДВА» військовослужбовці повинні провести рух лівою рукою вперед, а правою, починаючи від плеча, назад до упору в плечовому суглобі.
Після кожного рахунку командир затримує положення рук військовослужбовців і виправляє допущені ними помилки. Якщо більшість військовослужбовців відділення виконують прийом неправильно, він подає команду «Відставити», а якщо помилки допускає тільки один військовослужбовець, подає команду, наприклад, «Ліцеїст Петренко – ВІДСТАВИТИ».
Після розучування підготовчої вправи для рук за розподілом за командами командира можна перейти до навчання під рахунок самих військовослужбовців або під барабан. Для ускладнення цієї вправи в подальшому до неї додається позначення кроку на місці.
Позначення кроку на місці здійснюється за командою «На місці, кроком – РУШ». За цією командою крок слід позначати підніманням та опусканням ніг, причому ногу піднімати на 15-20 см від землі й ставити її на землю від передньої частини стопи на всю підошву; руками здійснювати рухи в такт кроку.
Для відпрацювання підготовчої вправи для рук з кроком на місці командир відділення подає команду «Рух руками з кроком на місці, роби – РАЗ, роби – ДВА». Під час тренування особлива увага звертається на правильні рухи й положення рук.
Після засвоєння правильного положення рук кроком на місці командир відділення приступає до вивчення наступної підготовчої вправи – рух стройовим кроком за розподілом на чотири і на два рахунки.
Командир відділення показує підготовчу вправу за розподілом на чотири рахунки, розмикає відділення на чотири кроки, повертає його праворуч і подає команду «Стройовим кроком, за розподілом на чотири рахунки, кроком – РУШ». Після команди «РУШ» рахує: «РАЗ, два, три, чотири; РАЗ, два, три, чотири» і т.д. Рахунок «раз» і т.д. промовляється гучно.
За підготовчою командою «Кроком» слід подати корпус трохи вперед, перенести вагу тіла більше на праву ногу, зі збереженням стійкості. За виконавчою командою «Руш» і по рахунку «раз» почати рух з лівої ноги, повним кроком з витягнутим уперед носком (при цьому стопа паралельна землі) на висоту 15-20 см від землі й поставити її твердо на всю стопу, водночас піднімаючи другу ногу і підтягуючи її на півкроку вперед до п’ятки лівої ноги. Одночасно з кроком військовослужбовці роблять рух правою рукою вперед, а лівою назад до упору в плечовому суглобі й стоять на лівій нозі з опущеними руками, права нога пряма, носком майже біля самої землі. На рахунок «два, три, чотири» роблять видержку, усуваючи в цей час допущені помилки.
За наступним рахунком «раз» повторюється рух з правої ноги, а на рахунок «два, три, чотири» знову видержка і т.д.

Комментариев нет:

Отправить комментарий