среда, 6 июня 2018 г.

Коні також томляться...


Рейтингова система в виховній роботі
(аналітичний зріз рейтингового змагання
у 2017/2018 навчальному році)


Рейтингова система в організації позанавчальної та виховної роботи університету відіграє значну роль у процесі мотивації (стимулювання та заохочення) студентської молоді до участі в різних заходах, організованих виховним відділом, бо визначає показник студентської активності (ПСА), відображає успішність на шляху до мети (як індивідуальної так і колективної).


Виховний відділ університету створює умови для забезпечення позитивної динаміки активності навчальних підрозділів університету і коледжу. У студентства існує можливість не тільки брати участь у заходах (шляхом виступів, участі в орггрупах, підготовці учасників конкурсів і т.д.), а й проявляти громадську активність за межами університету (на рівні міста, регіону, країни та за кордоном). А це вже є сферою зв’язків з громадськістю та поширення бренду університету.


Минулий рік (5-й) функціонування рейтингової системи в університеті дозволив суттєво наблизитись до порогового рубежу (20000 балів за рік), однак проявив розбалансованість університету – окремі підрозділи збільшили свою активність, тоді як інші – фактично в стагнації, допустили зменшення свого ПСА. Рубіж 17000 балів в порівнянні з 15000 минулого сезону є позитивним результатом у сприйнятті номінальної колективної величини.


Якщо ж аналізувати по досягненням конкретних підрозділів, то бачимо наступну динаміку:
ФПП – 3093 в минулому сезоні (3060 – в завершеному). Падіння.
ФПО – 1361 (1217). Падіння.
ФДО – 1844 (1529). Падіння.
ФТПО – 1172 (913). Падіння.
ФПФМО – 3496 (4034). Зростання.
ППК – 2848 (4156). Зростання.
ФФІ – 1485 (2323). Зростання.
З семи учасників рейтингового змагання чотири мають негативну динаміку, що є більшістю і фактично вказує на втому.
Переміг ППК, що є апогеєм розвитку коледжу з точки зору студентської активності. Друге місце – минулорічний лідер ФПФМО. На третьому – ФПП.



Висновок: на загальному рівні мету річну досягнуто. Загальна кількість балів за сезон 2017-2018 перевищила минулорічний показник майже на 2000 балів. Однак у персональному розумінні ситуація негативна (4 «падіння» проти 3 «зростання»).
На наступний сезон планується (на рівні оперативного завдання) досягнути зростання загального рейтингового показника до 18000 (обережний оптимізм). Мотивацією є (і залишається як і в минулому) зростання особистості та лідерства університетської молоді як двигуна загальної студентської активності.   


1 комментарий:

  1. Є сумніви, що зростання самого числового показника є свідченням якості покращення активності. Адже представники одного структурного підрозділу проявляють лідерство у науковій активності (представлення університету на всеукраїнських олімпіадах, наприклад), а хтось набере більшу кількість балів, скажімо, екскурсіями чи прибиранням території. Дуже тонка грань якісно-кількісної стратегії.

    ОтветитьУдалить