вторник, 18 июня 2013 г.

«Відлуння «Школи лідерських ініціатив»


         Чи можна забезпечити розвиток молодіжної активності в сфері реалізації різноманітних соціально-гуманітарних ініціатив? Чи може бути студентське середовище ефективним в сфері дій з метою соціальних трансформацій (покращення якості життя)? Є декілька умов для досягнення цієї амбітної мети. «Школа лідерських ініціатив», яка стала реальністю завдяки організаційним зусиллям Первинної профспілкової організації студентів і аспірантів Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка, є практичною платформою пошуку відповідей на запитання, винесені на початку. Риторичними вони не стануть, бо у нас прийнято діяти. 


            Отже, перша умова – наявність генератора ідей, тобто активу, який спроможний взяти на себе відповідальність за презентацію певної ідеї та довести її до успішної практичної реалізації. Умова друга – наявність ресурсної бази, яка утворить механізм досягнення мети. І умова третя – обов’язкове інформування про результати та успіху, фактично – публічна відповідь на запитання: «А що, власне, змінилось від реалізації цього проекту?»

            В рамках одноденної «Школи лідерських ініціатив» (ШЛІ) 30 травня 2013 року, в якій взяли участь близько 40 студентів, що пройшла в конференц-залі Глухівського НПУ ім. О. Довженка, презентовано декілька цікавих починань та успішний досвід зі сфери молодіжної ініціативи як спроби пробудження студентів до активного громадського життя, до участі в формуванні базису якісних змін функціонування території, на якій здійснює діяльність університет.


            Поділитись досвідом успішної роботи з молоддю протягом останніх двох років (реалізація молодіжних проектів «Євроавтобус-4: Молодь Європи – українським громадам», «Нова генерація: відкриття молодіжної ініціативи в рамках побратимської співпраці», «Дебатна школа: активна молодь – успішна громада») на Кролевеччині і не зробити конкретні кроки до продовження активної практичної роботи в цьому напрямку в університеті, означало б зупинитись на півдороги. І саме тому під час ШЛІ презентовано новий молодіжний проект «Глухівський обрій: дебатний університет молодіжної активності» (ДУМА), який включатиме в себе декілька рівнів застосування освітньої технології «Дебати» не тільки в студентському середовищі, а й за участі старшокласників та учнів професійних училищ, ліцеїв, коледжів Сумської області. Продовжуючи заходи по презентації цієї ініціативи, команда від університету на чолі з керівником виховного відділу Оленою Старченко днями вирушає до Російської Федерації (Краснодарський край) аби взяти участь у роботі Міжнародного молодіжного табору «Слов’янська співдружність».


            Презентація ідеї проекту «Школа педагога-організатора» під час ШЛІ накреслила можливості щодо проходження навчання-відпочинку на базі літнього табору «Сузір’я»  (Чернігівська область). Якісна навчальна програма цього проекту  дає шанси студентам-учасникам набути потрібних фахових компетенцій та практики роботи по організації взаємодії у групах, цілеспрямованої комунікації та способів проведення змістовного дозвілля без використання технічних засобів, в умовах сільської місцевості. Аби переконатись в придатності обраного місця практики днями була відряджена робоча група від адміністрації університету та студентської профспілки до табору «Сузір’я». Висновки фахівців залишають шанси на успішну реалізацію проекту, протягом якого 40 студентів влітку набудуть важливих професійних компетенцій в чарівному куточку Чернігівської області на березі Десни.
            І це лише початок, бо «Школа лідерських ініціатив» в університеті не закривається ніколи! Приємно, що з боку ректорату, керівництва навчальних підрозділів та викладачів є порозуміння та практичне сприяння розвитку студентських ініціатив.


Маєш ідеї? Тоді тобі разом з нами! Але пам’ятай – тільки той, хто доводить розпочату справу до логічного завершення має право та шанс на те, щоб бути професіоналом. Разом ми здолаємо тимчасові складності та досягнемо успіху!  Без сумніву.

Комментариев нет:

Отправить комментарий