понедельник, 21 января 2019 г.

Люби читати: логічна схема інновацій у сфері розвитку бібліотечної системи


   ...Традиційно, протягом двох годин на тиждень, проводжу час у бібліотеці. Мабуть, що цю тезу не може видати за власну переважна кількість громадян, що проживають у тому чи іншому місті. Чи є це проблемою? Якщо розглядати як негативний результат той факт, що все менше людей читають книги, то - так, безсумнівно!

   Тому - час змінюватись! Звісно, що добровільно :)



   Принципи та вихідні дані, на яких базується ініціатива змін у бібліотечній системі:

       Галузь суспільної активності, в якій діє бібліотека: 1) медіа як середовище поширення інформації у суспільстві з застосуванням інформаційно-технологічних механізмів сучасного рівня розвитку науки і техніки, засобів масової інформації (комунікаційні джерела); 2) комунікація – здійснення операцій з інформацією задля її отримання, оброблення тощо.


          Базисні функції:
1) мова: спілкування; ведення соціального діалогу у форматі інтерактивної взаємодії сторін; мислення: інтерпретації реальності, дослідження (аналіз, синтез); генерування ідей та пошук оптимальних рішень на шляху їх реалізації;
2) книга: читання (навички як досвід аналітичної роботи з книгою у процесі читання; цитати, нотатки, відгуки тощо; мислення (критичне, креативне в процесі соціального діалогу, який є конструктивним за своєю природою); спілкування (різні форми обговорення з метою генерації ідей проведення якісних змін, спрямованих на задоволення інтересів сторін.



Феномени розвитку:
1) культура книги – цивілізаційне надбання як суб’єктивна оцінка людського розвитку (якісна категорія, що слугує критерієм успішності);
2) бібліотека (книгозбірня) – місце збереження книжкового скарбу, місце користування книгою як основне призначення з цілим комплексом супровідних (суміжних) комунікаційних навантажень;
3) культура читання книги: як об’єкт і предмет феномену розвитку (умови для читання; якість матеріалу/книги) інші об’єктивні категорії.  



Місія: забезпечення інтелектуального розвитку громади і особистості як набуття комунікативної компетентності та гарантія спроможності громади, успіху особистості.
Ключ до вирішення/реалізації місії бібліотеки: підбір і впровадження таких мотиваційних механізмів, форм та методів діяльності оновленої бібліотеки, які забезпечують безумовне включення книги і книгочитання в концепт усвідомленого саморозвитку особистості (базові технологічні компоненти PR, FR, Media, Project).
Формування для ОТГ організаційної моделі (франчайзинг) впровадження інновацій у БС засобами освітніх технологій просвітництва і комунікації.

Комментариев нет:

Отправить комментарий