четверг, 23 мая 2013 г.

«Україна має великий потенціал! І в цьому – реальна можливість для молоді, що прагне успіху!…»


Саме такий висновок роблять студентки Парижського університету «Агро-Парі-Тек», що проходять навчальну практику в Глухівському районі. Майбутня професія дівчат, яких звати Аліс Тротель (Alice Trotel) та Джемма Карно (Gemma Cornuau), інженер-агротехнік. Професія потрібна, проте, навряд чи така, яка користується великою популярністю серед французької молоді (за словами самих француженок). Однак це не впливає на впевненість Аліс та Джемми у правильності обраного життєвого шляху…



22 травня 2013 року відбулась дружня зустріч за круглим столом студентського  активу Глухівського національного педагогічного університету  імені Олександра Довженка  з французькими студентками, присвячена Дню Європи. На зустріч завітав Роман Зайцев – начальник управління Глухівської міської ради у справах сім’ї, молоді та спорту.
Головним завданням зустрічі було встановлення дружніх стосунків, індивідуальне знайомство та планування перспективи співпраці. Дівчата з Франції проходитимуть стажування на Глухівщині до вересня 2013 року і цього часу достатньо для того щоб не лише виконати програму стажування, пов’язану з вивченням сучасного стану агропромислового комплексу України на прикладі конкретного району, а й встановити тісні контакти з місцевою молоддю та навчальними закладами.


Студентів Глухівського національного цікавило яким чином організоване навчання у вищих навчальних закладах Франції. Доєднання України до Булонського процесу не може залишати байдужими студентів Глухівського НПУ ім. О. Довженка до структури середньої та вищої освіти у Франції. Університет, в якому навчаються Аліс та Джемма, є невеликим порівняно з Сорбонною, в ньому навчається 2000 студентів. Коли Євгеній Єрмоленко (студентський декан факультету технологічної та професійної освіти) задав питання: «Чи мають студенти-випускники Парижського університету «Агро-Парі-Тек» гарантоване місце роботи після закінчення навчального закладу?», дівчата відповіли, що це справа кожного особисто – всі сподіваються мати роботу, при цьому розраховують на допомогу тих, хто вже закінчив університет і влаштувався на ту чи іншу посаду в численних  агротехнічних фірмах Франції. Однак, вирішити проблему працевлаштування – це дуже не просто зараз. Одним словом – гарантованого державою працевлаштування не існує.
Студенток з Франції цікавило де можна займатись різними видами спорту в Глухові? Вони звернули увагу під час знайомства і особистого представлення, що більшість присутніх мають хобі у вигляді заняття спортом. На що почули про гарну спортивну базу в університеті, про міський стадіон та спортивні клуби (наприклад, такий як клуб «Мужність»). «Головне – бажання та розуміння, що здоровий спосіб життя, заняття фізкультурою та спортом – важлива складова успішного розвитку особистості» - резюмував Роман Зайцев.


Після спілкування за круглим столом для молоді було запропоновано екскурсію університетом, яку провів викладач кафедри історії Заїка Віктор Володимирович. Перебуваючи в музеї університету, гості, яких супроводжували представники студентського активу Університету, ознайомились з його майже 140-річною історією розвитку, почули про видатних людей, які навчались, працювали і нині працюють в Глухівському національному.  Цікаво було дізнатись, що історія нашого університету має декілька фактів, пов’язаних з Францією. Студенток з Франції вразило те, що такий красивий та успішний університет розташовується в невеликому місті. За їх словами у Франції такого нема. Для справедливості варто відмітити, що і для України це унікально. Після завершення екскурсії Аліс та Джемма залишили запис у книзі відгуків народного університетського музею.


Залишається сподіватись на те, що така дружня комунікація між українськими та французькими студентами матиме продовження. Все залежить від молодіжної активності та ініціативи, від бажання реалізувати спільні проекти. Головне те, що склалось стійке переконання – ми відкриті для більш тісних та неформальних, що означає по-справжньому доброзичливих стосунків як на особистому рівні так і на рівні студентського самоврядування між університетами.


Комментариев нет:

Отправить комментарий