вторник, 20 января 2015 г.

Структура дебатного турніру "МАРС"

     В рамках проекту "Дебатна академія: молодіжний активізатор раціональної співпраці" (ДА: МАРС) проводиться дебатний турнір "МАРС" за участі соціальних педагогів та соціальних працівників (майбутніх) трьох університетів та коледжу Глухівського національного педагогічного університету імені О. Довженка.


 Деталізації п. б ІІ етапу проекту
«Дебатна академія: молодіжний активатор
раціональної співпраці»
(ДА: МАРС)  

«Дебатний турнір «МАРС»


Стартові ігри турніру (відкриття сезону) в чотирьох дивізіонах: 15 квітня 2015 року, середа.

Місця проведення:
Дивізіон A:
Національний педагогічний універистет імені М.П. Драгоманова
Дивізіон Б: Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка
Дивізіон В: Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка
Дивізіон Г: професійно-педагогічний коледж (ППК) Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка

Початок дебатних раундів (ігор): 15.00 та 17.00.
Тривалість: до 2 годин.

Організатори: виховні відділи (підрозділи) університетів, кафедри, пов’язані з соціальною педагогікою та соціальною роботою, студентські профспілки університетів, студентські парламенти університетів, команда проекту (координатори) та партнери.



Учасники гри та  організаційне забезпечення.

            Участь у гір беруть чотири команди по дві особи:
Перша команда – Перший Уряд (прем’єр-міністр Першого Уряду та член Першого Уряду);
Друга команда – Перша Опозиція (лідер Першої Опозиції та член Першої Опозиції);
Третя команда – Другий Уряд (прем’єр-міністр Другого Уряду та член Другого Уряду);
Четверта команда – Друга  Опозиція (лідер Другої Опозиції та член Другої Опозиції);
            Гру оцінюють судді: до 3-х осіб.
            Ведучий-модератор гри: веде захід та проводить роз’яснювальні дії щодо ходу гри, реагує на репліки та забезпечує дотримання правил гри, дисципліну по ходу молодіжного інтелектуального змагання.
            Тайм-кіпер – помічник ведучого, що стежить за дотриманням часу на промови від команд-учасниць гри.

Короткий опис змісту гри.

            Кожна гра починається з жеребкування, яке визначає яку місію буде виконувати та чи інша команда (належність до Уряду або до Опозиції). Також жеребкуванням визначається тема для обговорення (гри). Тема гри – резолюція. Команди не можуть спростовувати або підтримувати тему (резолюцію гри), вони вносять свою інтерпретацію резолюції таким чином виявляючи власне ставлення до теми (громадянська позиція).
            Кожна промова триває до 7 хвилин (під час першої і останньої хвилини інші команди можуть задавати питання та проголошувати репліку (пункти інформації). Для цього потрібно підняти руку). Промовець може відхилити пункт інформації, але це не дозволяє йому набирати додаткові бали.
            Кожна промова починається словами «Ця палата вважає…» як це робиться в Англії, оскільки ми граємо за правилами Британського формату парламентських дебатів.
            Лінії гри. Починає Перший Уряд, який висуває свою інтерпретацію резолюції. Вона може бути як стверджувального так і заперечного характеру. Перша опозиція (лідер) критикує позицію Першого Уряду навіть в тому разі, коли внутрішньо підтримує її. Але робить це за правилами, головне з яких: критикувати позицію, а не людину, яка її проголосила. Другий Уряд  доповнює позицію Першого Уряду, вносячи нові лінії аргументації (розширюючи інтерпретацію теми) та робить аналітичний висновок. Друга Опозиція відбиває аргументи Другого Уряду, підтримує позицію Першої Опозиції та вносить власні контраргументи. Член Другої Опозиції (обов’язкова умова та завдання) проводить аналітичний огляд гри – тобто підводить підсумок дебатного протистояння.

            Аргументаційна лінія (промова, дебатний кейс) має складатись:
1. твердження – певна теза, пропозиція, умовивід тощо, який формулює інтерпретацію до резолюції (теми гри).
2. пояснення – логічне обґрунтування та уточнення позиції, вираженої у твердженні.
3. приклади та докази, які роблять твердження яскравим та зрозумілим (бажано – з власного досвіду або відомого широкій публіці).
4. висновок – підсумок сказаного та акцентування на необхідності підтримувати таку позицію (підхід) до теми.

Структура гри.

1. Вступ ведучого – до 3 хвилин.
2. Жеребкування – 5 хвилин.
3. Підготовка команд (в окремих закритих кімнатах) – 15 хвилин.
4. Гра (8х7 хвилин) – 56 хвилин.
5. Робота суддів (визначення результатів) в окремій кімнаті – 10 хвилин.
6. Підведення підсумків (результати) – 3 хвилини.
7. Завершення – 5 хвилин.
Разом: 110 хвилин (1 година 50 хвилин).

Нагородження учасників.

Всі учасники турніру, які не членами дебатних клубів, стають членами дебатних клубів університетів  (з врученням відповідного свідоцтва).
Призи, технічне забезпечення (організаційна підтримка): студентські профспілки університетів, спонсори, управління у справах сім’ї, молоді та спорту Глухівської міської ради і управління освіти, сім’ї, молоді та спорту Кролевецької райдержадміністрації, Кролевецький районний Будинок дітей та юнацтва та інші.

За умовами дебатного турніру «МАРС» перше та друге місце в раундах – дає можливість продовжувати участь у турнірі. Тобто – перехід до наступного раунду дебатного турніру.

Турнірна сітка дебатних змагань проекту.

Ігри 1/8 фіналу відбуваються в дивізіонах синхронно:
Дивізіон A:
Національний педагогічний універистет імені М.П. Драгоманова
Дивізіон Б: Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка
Дивізіон В: Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка
Дивізіон Г: професійно-педагогічний коледж (ППК) Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка

Загальна структура 1/8 фіналу:

1/8 фіналу:

Дивізіон А. Перша гра – 15.04.2015, середа. Початок о 15.00. Дві кращі команди, що зайняли перше та друге місце, виходять до наступної фази турніру.

Дивізіон А. Друга гра – 15.04.2015, середа. Початок о 17.00. Дві кращі команди, що зайняли перше та друге місце, виходять до наступної фази турніру.

Дивізіон Б. Третя гра – 15.04.2015, середа. Початок о 15.00. Дві кращі команди, що зайняли перше та друге місце, виходять до наступної фази турніру.

Дивізіон Б. Четверта гра – 15.04.2015, середа. Початок о 17.00. Дві кращі команди, що зайняли перше та друге місце, виходять до наступної фази турніру.

Дивізіон В. П’ята гра – 15.04.2015, середа. Початок о 15.00. Дві кращі команди, що зайняли перше та друге місце, виходять до наступної фази турніру.

Дивізіон В. Шоста гра – 15.04.2015, середа. Початок о 17.00. Дві кращі команди, що зайняли перше та друге місце, виходять до наступної фази турніру.

Дивізіон Г. Сьома гра – 15.04.2015, середа. Початок о 15.00. Дві кращі команди, що зайняли перше та друге місце, виходять до наступної фази турніру.

Дивізіон Г. Восьма гра – 15.04.2015, середа. Початок о 17.00. Дві кращі команди, що зайняли перше та друге місце, виходять до наступної фази турніру.


¼ фіналу:

Дивізіон А. Перша гра: 22.04.2015, середа. Початок о 15.00. Дві кращі команди, що зайняли перше та друге місце, виходять до наступної фази турніру.

Дивізіон Б. Друга гра: 22.04.2015, середа. Початок о 15.00. Дві кращі команди, що зайняли перше та друге місце виходять до наступної фази турніру.

Дивізіон В. Третя гра: 22.04.2015, середа. Початок о 15.00. Дві кращі команди, що зайняли перше та друге місце виходять до наступної фази турніру.

Дивізіон Г. Четверта гра: 22.04.2015, середа. Початок о 15.00. Дві кращі команди, що зайняли перше та друге місце виходять до наступної фази турніру.
  

½ фіналу:

Дивізіон Б. Перша гра: 29.04.2015, середа. Початок о 15.00. Дві кращі команди, що зайняли перша та друге місце, виходять до фіналу турніру.

Дивізіон Г. Друга гра: 06.05.2015, середа. Початок о 15.00. Дві кращі команди, що зайняли перша та друге місце, виходять до фіналу турніру.

Фінал:

Дивізіон А. 20 травня 2015 року, середа. Початок о 15.00. Дві кращі команди Першої та Другої півфінальних ігор.

Команда-переможниця (у складі двох осіб-дебатерів) стає володарем Кубку дебатного турніру «МАРС».



Товариські дебатні зустрічі на базі педагогічних університетів за участю лідерів міського та районного/обласного та національного рівнів, адміністрації університетів, кращих дебатерів турніру, гостей міжнародного рівня, представників партнерів тощо.  Згідно узгодженого плану.


Кращі гравці турніру (8 осіб) стають офіційними делегатами  «Літньої дебатної школи – 2015» від ВМГО «Федерація дебатів України, м. Одеса, Одеська область (липень – серпень 2015 року, згідно програми ФДУ).

На фото: капус Державного університету штату Айова (США), в якому діє дебатний клуб (травень 2009 року).   




Комментариев нет:

Отправить комментарий