Чи є потреба у
привчанні з дитинства до використання столових приборів під час їжі? Хтось
каже, що для дітей це непросто. А дорослі всі як один можуть користуватись
столовим ножем і виделкою?
Тут не існує проблеми, бо має діяти ефект мотивації: чітке усвідомлення
того, навіщо це потрібно. Якщо навчальний заклад претендує на високий рівень
освіти, привчання до етичних норм поведінки і дисципліни, то столовий етикет
(порядок і правила поведінки за столом під час їжі) є компонентом комплексу
докладання колективних педагогічних зусиль у царині формування компетентності
(результату опанування компетенцій виховання) особистості.
Через це варто усвідомлено ставитись до вірогідної
перспективи того що випускники і випускниці ліцею будуть опановувати фах: офіцера,
педагога, юриста, дипломата, рано чи пізно торкнуться політичного та
громадського життя, що є безумовним для відкритого демократичного суспільства
(всі як один мають рівні права і свободи). У цьому випадку набуті в ліцеї навички
зі сфери опанування столовим етикетом будуть конче корисними, бо участь у
публічних заходах з елементами прийому їжі (звані вечері, офіційні прийоми,
обіди у ресторані тощо) відноситься до обов’язкових елементів діяльності
фахівця публічної сфери компетенції (в т.ч. як представника влади, державних
органів).
У рапорті про необхідність дифузії такої інформації
зазначається:
Витяг
з рапорту на ім’я директорки Глухівського ліцею-інтернату з посиленою
військово-фізичною підготовкою від 10.02.20 р.:
«Прошу
Вас погодити впровадження в процес проведення прийомів їжі ліцеїстами 4 взводу
(10-а клас) столових приборів у стандартному (згідно столового етикету) наборі:
ложка, виделка, столовий ніж, та зобов’язати відповідних посадових осіб
кухонного підрозділу комплектувати столи для прийому їжі з розрахунку 21 особа
у складі 4 взводу.
Підстава:
загальні засади впровадження Етичного кодексу та необхідності набуття
практичних навичок застосування столового етикету як складової правил поведінки
ліцеїста/ліцеїстки (старші взводи, діти віком від 14 років)».
До
поступового впровадження столових приборів у стандартному наборі в їдальні
ліцею має додатись і комплекс правил поведінки за столом, система сигналів у
вигляді розміщення виделки і ножа на тарілці, загальні правила етикету за
столом для дітей.
Розглянемо
їх аби зрушити процес впровадження інновації в життєдіяльність ліцею (старші
навчальні взводи) у подальших статтях (урок 1-3 з теми «Столовий етикет»,
дисципліна «Військова психологія і етика» програми Концепції впровадження
допрофесійної військової підготовки у ліцеї-інтернаті з посиленою
військово-фізичною підготовкою.
Комментариев нет:
Отправить комментарий