понедельник, 26 октября 2020 г.

Дебатобаза для засідання Дебатного штабу ліцею 28 жовтня 2020 року, середа.

Пролог. Зробити або здійснити героїчний вчинок. Щоб поважали, щоб пишались, щоб просто бути собою… Успіх і героїзм – грані соціально-психологічного феномену/явища.


Картина Надії Дойчевої (з інтернету).

Обіцяна резолюція (тема дебатного раунду онлайн – 28.10.20):
«Ця палата вважає, що героями народжуються».

Засідання Дебатного штабу ліцею в середу, з 11:00 до 12:00 (онлайн, зручні для більшості платформи, соціальні мережі).

Основна частина. Отже, завдання урядової (атакувальної) лінії полягає в тому, аби переконувати, що у кожної народженої людини вже є закладений в неї проект і всі події у майбутньому її житті «прописані», в т.ч. і героїчний вчинок або їх множинність. Бути героєм і бути людиною одне і те ж саме для обраних саме з точки зору здатності до подвигу, геройського вчинку. Дати визначення поняття «геройський вчинок/подвиг».

Опозиційна (оборонна) лінія відбиватимуть аргументи супротивника і вводитимуть свої, які доводитимуть те, що героїв не народжують, а виховують. Фактично, кожен і кожна можуть стати героями. Все залежить від обставин і реакції людини на зовнішні виклики. Бути героєм – означає стати ним, відчути у собі необхідність самопожертви.

Як дебатний вузол: в Україні поняття «герой України» девальвоване наслідками високої корумпованості суспільства і наявності політичної корупції зокрема. Не секретом є практика купівлі звань, нагород, відзнак як у корупційний спосіб так і відкрито (допоміг церкві на будівництво – став кавалером церковного ордену; оплатив послуги організаторів – став набувачем почесного звання тощо). Більше того, коли звання «Герой України» вручається людям далекім від подвигу заради спасіння життя інших людей, без ознак самопожертви. Приклади зі сфери спорту, мистецтва тощо. Героєм є лише той, хто ризикуючи власним життям спас інших людей, виконав особливо складне завдання (в т.ч. бойове).

Епілог. Недарма, українська поетеса Ліна Костенко відмовилась від вручення відповідного ордену і присвоєння їй звання «Герой України». Це саме протест проти девальвації цього звання. «Політичної біжутерії не ношу!» – заявила поетеса.

Джерело:  https://www.5.ua/kultura/politychnoi-bizhuterii-ne-noshu-poetesa-lina-kostenko-stala-muzoiu-dlia-vidomykh-ukrainskykh-muzykantiv-210653.html

Так чи народжуються героями? Дебати.   


1 комментарий:

  1. По́двиг, у класичному розумінні — спосіб життя чи окрема визначна дія подвижника. ... У військовій справі — подвиг, це вчинок, коли воїн опиняється в обстановці, коли він поставлений перед вибором — ризикуючи або навіть жертвуючи своїм життям врятувати інших, виконати поставлене завдання або ухилитися від цього.

    ОтветитьУдалить