понедельник, 16 декабря 2013 г.

Дебатні бої. Дебатні ігри. Кому є корисними?

В Глухівському національному педагогічному університеті тривають дебати в рамках молодіжного проекту "Глухівський обрій: дебатний університет молодіжної активності" (ДУМА). Для когось - дивина, для когось - звична річ, що допомагає бути публічно стійким та контрольованим.

По черзі. Гра за грою. Чвертьфінали як інтелектуальні битви. Дорога до Чемпіонату...


Претензія на дебатну майстерність. І чвертьфінальна гра.
Освітня технологія «Дебати», незважаючи на те, що використовує форму командно-рольової гри, забезпечує перш за все високу якість індивідуальної навчально-виховної роботи, що має на меті формування психо-педагогічних засад успішної соціалізації. Тому, дебатна гра – це не шоу, на якому присутні глядачі. Скоріше – це засідання клубу (дебатного), під час якого відбувається форматизоване спілкування на задану тему за встановленими правилами обміну думок.


Для зацікавлених: з 5 листопада в університеті працює дебатний клуб «Оратор і Я» (керівник – помічник ректора Володимир Любивий).
27 листопада відбулась перша гра чвертьфінальної фази «Відкритого дебатного турніру в Глухові» (HDO) молодіжного проекту «Глухівський обрій: дебатний університет молодіжної активності» (ДУМА), ініційованого Глухівським національним педагогічним університетом імені Олександра Довженка. Резолюція гри: «Ця палата зробить вищу освіту обов’язковою».


Перший Уряд: Бабаскіна Ірина, Степанченко Ольга (команда «Синергія» ГНПУ, ННІГО);
Другий Уряд: Годунова Марія, Тищенко Юлія (Глухівська школа-інтернат ім. М.І. Жужоми);
Перша Опозиція: Глушко Тетяна, Демиденко Вікторія (ГНПУ, ФТПО);
Друга Опозиція: Степанова Зоя, Котлубай Олена з ППК ГНПУ не зіграли відсутні через хворобу;


За результатами обговорення теми (інтерпретація від Першого Уряду звузила резолюцію до національного погляду на проблему, тобто – була доповнена словами «… в Україні») суддівська колегія визначила переможцем команду Першої Опозиції. Друге місце посіла команда Першого Уряду.


Таким чином команда «Синергія» (ГНПУ, ННІГО) у складі Бабаскіної Ірини та Степанченко Ольги зіграє у півфінальній грі 19 березня 2014 року, а команда в складі Глушко Тетяни та Демиденко Вікторії (ГНПУ, ФТПО) – у півфінальній грі 19 лютого 2014 року.

Дебати до 100-річчя великого хірурга та гуманіста
Миколи Амосова. ІІ чвертьфінальна гра.

У рамках ІІ туру чвертьфіналу (4 грудня) «Відкритого дебатного турніру в Глухові» (HDO) молодіжного проекту «Глухівський обрій: дебатний університет молодіжної активності» (ДУМА), ініційованого Глухівським національним педагогічним університетом імені Олександра Довженка, відбулася чергова дебатна гра, присвячена 100-річчю від дня народження видатного лікаря-хірурга, вченого, письменника, громадського діяча Миколи Амосова.


Резолюція гри: «Ця палата вважає, що під час війни хірурги набувають високої майстерності і стають професіоналами-новаторами»
Гра відбулась у рамках засідання дебатного клубу «Оратор і Я». Учасниками гри стали:
1)       Панченко Олег, Пластун Олег (ННІГО ГНПУ, команда «Футурама»);
2)       Киндюшенко Світлана, Подобєдова Дар’я (ППК ГНПУ);
3)       Скиба Марина, Кравченко Ольга (СШ № 3, м. Кролевець);
4)       Мороз Ангеліна, Чепурна Аліна (СШ № 1, ЗОШ № 2, м. Кролевець).


У результаті дебатування учасниками була зроблена спроба наповнити змістом дискусію, що торкалася недостатньо відомої теми для студентів педагогічного вишу та школярів – медицини. Учасники звузили обговорення до розгляду позицій, пов’язаних з темою «Хірургія і Велика Вітчизняна війна». Постать Амосова в цьому зв’язку є архіважливою з точки зору визначення перспективи самопідготовки та самостійного пошуку молоді.


Гру виграла команда Другого Уряду (Скиба Марина та Кравченко Ольга), друге місце у команди Першої Опозиції (Чепурна Аліна та Мороз Ангеліна), ці команди вийшли до півфіналу турніру, ігри якого відбудуться в Глухівському національному педагогічному університеті імені Олександра Довженка 19 лютого та 19 березня 2014 року.

Дебати в рамках тижня правових знань «Забезпечення прав та свобод людини в Україні». ІІІ чвертьфінальна гра. 

11 грудня 2013 року відбувся ІІІ тур чвертьфіналу «Відкритого дебатного турніру в Глухові» (HDO) молодіжного проекту «Глухівський обрій: дебатний університет молодіжної активності» (ДУМА), ініційованого Глухівським національним педагогічним університетом імені Олександра Довженка. Тиждень правових знань, що проводився в університеті, мав стати тематичним фоном дебатної гри, своєрідним акцентом під час розгляду гравцями резолюції «Ця палата вважає, що сучасна українська література – це література видавця».


Гра відбулась у рамках засідання дебатного клубу «Оратор і Я». Учасники гри:
1)                Дубова Валерія, Леганьков Владислав (СумДУ);
2)                Дем’яненко Юлія, Ядута Олексій (ГНПУ, ФПФМО);
3)                Яремчук Віра, Гапонов Сергій (замість Кашуби Віри), (ГНПУ, ФПФМО);
4)                Єрофеєва Галина, Доля Валентина (ППК ГНПУ).


Гра набрала обертів не одразу. Перша дебатна лінія достатньо рівно відпрацювала, залишивши практично «неоране» дебатне поле обраної жеребом резолюції, що стосувалася декількох правових сфер (функціонування суспільства, людських взаємини тощо). Гравці першої лінії як Уряду, так і Опозиції не оперували дефініціями, що звузило можливості дебатування. «Видавець» і «видавництво» – чи тотожні ці поняття?


Під час другої лінії гри учасники більш результативно спробували «зав’язати» дебатні вузли з допомогою протиставлення друкованим джерелам альтернативного електронного ресурсу в Інтернеті. Однак економічний аспект такої форми розвитку літератури є достатньо сумнівним через відкритість всесвітньої мережі  складність комерціалізації та відслідковування захисту авторського права. Під час гри фактично не наводились імена сучасних літераторів, що звужувало дебатування до абстрактного обговорення теми.


Перемогу здобула команда Другої опозиції (Леганьков Владислав та Дубова Валерія, СумДУ), друге місце – у команди Першої опозиції (Єрофеєва Галина та Доля Валентина). Ці команди пройшли до півфіналу турніру, ігри якого відбудуться в Глухівському національному педагогічному університеті імені Олександра Довженка 19 лютого та 19 березня 2014 року.


18 грудня 2013 року відбудеться завершальна чвертьфінальна гра "Відкритого дебатного турніру в Глухові" (HDO) в Глухівському НПУ ім. О. Довженка.
А далі - зустріч в 2014 році! До півфіналів (лютий, березень) ще далеко, а ось до Дебатного чемпіонату Сумської області - ближче. Старт: 30 січня 2014 року. Наступного дня Чемпіон області буде відомий! І володар Кубку Олександра Довженка також ;) 


1 комментарий:

  1. Дебатні ігри як чудова практика публічного виступу. Корисніше не буває!

    ОтветитьУдалить