среда, 18 ноября 2020 г.

Що дозволяється і що забороняється ліцеїстам і ліцеїсткам

Якщо маєш честь бути ліцеїстом/ліцеїсткою, виконуй правила поведінки, займайся самовихованням, використовуй можливості для особистісного розвитку, досягнення успіху.


А саме, враховуй і не порушуй:

Обов’язкові вимоги до поведінки (моральні принципи):

1.    Ввічливе та шанобливе ставлення до старших.

2.    Суворе дотримання режиму навчального закладу.

3.    Бережне ставлення до майна ліцею.

4.    Етична поведінка (згідно встановлених норм і правил, дотримання розпорядку і режиму перебування в рамках освітнього процесу в ліцеї та за його межами.

5.    Стриманість і поміркованість у поведінці.

6.    Відповідальне ставлення до взятих на себе зобов’язань.

7.    Регулярність відвідування занять в ліцеї-інтернаті.

За  регулярне відвідування відповідають батьки учня. Якщо ліцеїст пропустив одне заняття, його батьки повинні в письмовій формі пояснити це. Пояснювальна записка повинна бути підписана одним із батьків. Учень повинен  внятно пояснити причину пропуску.

8.   Форма. Військовий однострій. Цивільний формат – згідно розпоряджень адміністрації (класного керівника, офіцера-вихователя). Цивільна форма одягу в ліцеї ділова (дрес-код) – костюм: для юнаків – піджак, брюки, сорочка однотонна, краватка фірмова (галстук); для дівчат – піджак, спідниця або брюки, однотонна блузка або гольф. Піджак кольору морської хвилі або наближений, брюки та спідниця такого ж кольору або чорні.

9. Гуртожиток

9.1. Своє перебування в гуртожитку і залишення його у вільний від занять час ліцеїст регулює самостійно в межах режиму роботи гуртожитку. Відлучення за межі – з дозволу офіцера-вихователя (класного керівника) або адміністрації ліцею-інтернату (в т.ч. – по заяві письмовій від батьків, або осіб, що їх замінюють).

9.2. Залишення гуртожитку допускається тільки після занесення відповідного запису в журнал перевірки з зазначенням місця перебування та часу повернення. Час повернення обов’язково фіксується в журналі.

9.3. Забороняється запрошувати в гуртожиток сторонніх без дозволу чергового офіцера-вихователя.

10. Можна чинити все, що не забороняють  закони та правила ліцею-інтернату. Згідно принципу моральної відповідності:

  10.1. Творити.

10.2. Думати.

    10.3. Обговорювати.

    10.4. Сперечатися в межах норм ведення дискусії.

    10.5. Задавати (ставити) питання.

    10.6. Розвивати свої здібності.

    10.7. Висловлювати свої думки у етичний спосіб (без лайки і надмірних емоцій).

    10.8. Поводити себе красиво. 

 11. Не можна те, що заборонено законами та засуджується нормами моралі. 

11.1 Битися (проявляти агресію і асоціальну поведінку).

11.2. Сваритися, лаятися.

11.3. Ламати та псувати майно.

11.4. Смітити (на території і в приміщеннях).

11.5. Заважати учителю на уроці, офіцеру-вихователю під час занять, не реагувати на зауваження, порушувати дисципліну і регламент (режим) перебування в ліцеї.

11.6. Порушувати форму одягу і порядок її застосування та утримання.

11.7. Відмовлятися від чергування без поважної причини.

11.8. Палити, вживати наркотичні засоби, алкоголь та слабоалкогольні напої, в інший спосіб порушувати норми здорового способу життя на території ліцею-інтернату та за його межами.

 

Міра відповідальності.

Неформальні погоджені колективом умови

Коли людина віком від 12 до 18 років знає межі своєї свободи, чітко і усвідомлено сприймає свої можливості та ризики в системі «добро і зло», вона сама вирішує, як їй вчинити. Несе відповідальність згідно чинного законодавства, користується правами дитини згідно Конвенції ООН з прав дитини. Кожна людина (дитина), що є ліцеїстом, має свій особистісний репутаційний рейтинг, який в ідеальному вимірі складає 100 балів. Рейтинг веде індивідуально та його ведення дублюється офіцером-вихователем (командиром взводу). Система « + » і « – » розробляється додатково у колегіальний спосіб.

1.    За пропуски занять (уроків, факультативів, гуртків, планових тренувань і репетицій тощо) без поважної причини – зниження особистісного репутаційного рейтингу, обов'язкове опитування пропущеного матеріалу (спосіб контролю згідно рішення вчителя, офіцера-вихователя), а за пропуск понад 30 уроків (пар) за чверть – виноситься питання на педраді про відрахування.

2.    За бійки або іншу форму конфлікту насильницького характеру на території ліцею або за його межами – повідомлення батьків, зниження особистісного репутаційного рейтингу; у випадку повторної бійки – попередження про наступне відрахування.

3.    За псування майна ліцею – повідомлення батьків і подальше відшкодування збитків коштом батьків (родичів, опікунів тощо).

4.    За псування майна ближнього ліцеїста – вибачення перед колективом на розводі і відшкодування завданих збитків (за заявою потерпілого ліцеїста).

5.    За лайку, крики, грубість – вибачення, поширення публічної інформації про порушення з боку ліцеїста у спосіб, наявний в умовах ліцею (по радіо, в соціальній мережі або в стінній газеті тощо).

6.    За особисту неохайність та сміття в місці індивідуального перебування (життєдіяльності) – додаткове чергування по кімнаті, гуртожитку, ліцею (інше – на розсуд командира взводу).

7.    За самоусунення від чергування без поважних причин (хвороба, умотивована відсутність в ліцеї) – штрафне чергування. У випадку повторного самоусунення – зниження особистісного репутаційного рейтингу.

8.    За спізнення:

- на урок – зауваження в щоденник, за повторне спізнення - догана, виклик батьків до освітнього закладу, бесіда з керівництвом ліцею-інтернату з взяттям зобов'язань про недопущення повторення порушень;

- на розвід ранковий – зниження особистісного репутаційного рейтингу.

9.    За створення перешкод проведення уроку (заняття) або неналежної поведінки на уроці (заняттях) – видалення з уроку, що є фактом прирівняним до прогулу. Зниження особистісного репутаційного рейтингу. Вжиття дисциплінарних заходів згідно статуту ліцею-інтернату.

10.    За порушення форми одягу – зниження особистісного репутаційного рейтингу. Повторно - догана. Залучення до виховного процесу батьків.

11.    Залишення гуртожитку без дозволу офіцера-вихователя та без занесення запису в журнал чи несвоєчасне повернення – заборона на залишення гуртожитку протягом 14-ти днів, а за систематичні порушення правил мешкання в гуртожитку – виселення з гуртожитку (відрахування з ліцею-інтернату).

12.    За незадовільний санітарний стан своїх кімнат – позачергове чергування в місцях загального користування, публічне (сатиричне) засудження у спосіб поширення інформації згідно наявного ресурсного забезпечення (стіннівка, радіо-передача, стаття в соціальних мережах у офіційній групі тощо), а за систематичне – постановка питання про виселення з гуртожитку та відрахування з ліцею-інтернату.

13.    Порушення пунктів правил поведінки ліцеїстів ведуть до зниження особистісного репутаційного рейтингу, а рецидивні з незадовільними наслідками мають перспективу розгляду питання на педраді про доцільність перебування особи-порушника в лавах ліцеїстів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий