вторник, 3 ноября 2020 г.

Анкета «Бути офіцером» Про що говорять результати опитування?



Опитування проведене кафедрою допрофесійної військової підготовки Глухівського ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою (на початку вересня і на початку листопада 2020 року) в рамках курсу «Основи військової підготовки» в 1 навчальному взводі (7-а клас) та 3 навчальному взводі (9-а клас). Участь у опитуванні взяли 43 особи (18 з 1 взводу і 25 з 3 взводу).



У понад половини ліцеїстів в родинах є люди, які служили, або зараз служать у війську. Ліцеїсти в переважній своїй більшості сприймають професію офіцера як статусну і почесну, тобто – усвідомлюють, що держава і народ цінують тих, хто свідомо обрав місію професійного захисника України по життю.

Практично половина з опитуваних орієнтуються у процесі самовиховання на досвіді того чи іншого офіцера (в т.ч. літературні образи).

Понад 70 відсотків 1 взводу думають, що не є фізично готовими до того аби бути офіцером. В 3 взводі таких 20 відсотків. Простежується протягом двох років динаміка впливу занять на уроках фізичної культури і прикладного військового спрямування, участі у змаганнях в позаурочний час та особливий індивідуальний підхід до власного рівня фізичної підготовки (хлопці у 7 класі в середньому підтягуються 3-4 рази, тоді як у 9-му – 7-9 разів, а у 11-му – 10-12 разів).

Разом з тим понад третина опитуваних ще не визначилась ким бути у дорослому житті, що є нормальним з огляду на вік опитуваних (12 і 14 років). Саме у цьому аспекті має простежуватися місійне завдання кафедри ДВП і адміністративно-педагогічного колективу в цілому – дати всім юнакам і дівчатам, що навчаються у ліцейних підрозділах, чітке розуміння важливості усвідомленого обрання фаху офіцера та створити  для кожного (кожної) індивідуальну освітню траєкторію задля реалізації мети – вступити до військового вишу (університету або академії).   



Ліцеїсти усвідомлюють (понад 90 відсотків), що бути офіцером почесно, але складно. В цілому ліцеїсти знають, що таке «офіцерська честь», але той факт, що стверджувально відповіла лише половина опитуваних говорить, що є необхідність більш детального ознайомлення з Кодексом честі офіцера.

Понад половина опитуваних знають приклади мужньої поведінки, але у 3 взводі цей відсоток нижчий (60 проти 90 у 1 взводі).

На питання про те, чи є ви патріотом України ліцеїсти 1 взводу всі відповіли ствердно, ліцеїсти 3 взводу – ствердна відповідь 84 відсотків опитуваних. Значить є над чим працювати на виховних годинах. Бути героєм і бути патріотом – не одне і те ж саме.

 Найближчим часом подібне опитування буде проведене у 2 і 4 навчальних взводах. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий