воскресенье, 21 марта 2021 г.

СТРУКТУРА УПРАВЛІНСЬКОЇ ВІЙСЬКОВО-СЛУЖБОВОЇ ВЕРТИКАЛІ ЛІЦЕЮ

      


      Проект нормативно-правового акту, що врегульовує діяльність освітньої установи з огляду на головні принципи військової дисципліни: субординація і єдиноначальність. 

       Мета: ефективне виконання задач спеціалізації ліцею. 

Для виконання під час освітньої діяльності з ліцеїстами 1-5 навчальних взводів ліцею (7 – 11 класи) з 2020-2021 навчального року.

 

І. Субординація і єдиноначальність.

Загальні положення.

 

Військова служба базується на базових принципах організації взаємовідносин між начальниками (командирами) і підлеглими (виконавцями), що характеризуються дисциплінарною владою як сутністю управління. Статутом внутрішньої служби Збройних Сил України передбачені безумовні засади дотримання цих принципів.

 

Субординація – вид службових відносин, що передбачає підпорядкування для нижчої за рангом (посадою, званням) службової особи виконання рішень (наказів) і вимог вищестоящої особи, а також додержання у цих відносинах правил службової дисципліни, етики і відповідальності.

Субординація – це відносини, дії між одиницями спільноти, побудованої за ієрархічним принципом, що власне і полягають у безпосередньому підпорядкуванні одного члена ієрархії іншому.

Військова ієрархія – модель узагальненої структуризації збройних сил країни, призначених для охорони і оборони держави і захисту її незалежності на державні військові структури; а також структурована система поділу військовослужбовців (військовозобов'язаних) на вищі й нижчі посади, чини, ранги, військові звання; суворий порядок підлеглості нижчих щодо посади або чину осіб вищим, з урахуванням національних (військових) традицій країни. Застосовується у навчальних закладах військової, військово-фізичної підготовки різних рівнів і видів освіти.

 

Єдиноначальність – принцип управління, за яким керівникові надаються широкі управлінські повноваження при персональній відповідальності за результати роботи. У практичній реалізації може поєднуватися з принципом колегіальності.

Єдиноначальність – принцип управління військами. Передбачає персональну відповідальність командира за прийняті ним рішення. Зумовлений необхідністю чіткого й оперативного виконання завдань, які стоять перед збройними силами.

Фактично, мова про такий принцип організації службових відносин, згідно з яким утворюється чітка вертикаль підлеглості і підпорядкованості в межах певної функціональної або організаційної відповідальності (компетенції). Є базовим принципом управління у війську, порушення якого є військовим дисциплінарним злочином. 

 

Начальник – особа начальницького складу, яка має право віддавати накази та розпорядження, застосовувати заохочення і накладати дисциплінарні стягнення або порушувати клопотання про це перед старшим прямим начальником.

Начальники, яким особи рядового і начальницького складу підпорядковані по службі хоча б тимчасово, якщо про це оголошено наказом, вважаються прямими.

Найближчий до підлеглого прямий начальник є його безпосереднім начальником.

Особи рядового і начальницького складу, які займають рівні посади та не підпорядковані одна одній по службі, можуть бути старшими чи молодшими, що визначається згідно із спеціальним званням.

У разі спільного виконання службових обов'язків особами рядового і начальницького складу, які не підпорядковані одна одній по службі, старшою вважається особа, яка визначена начальником або займає вищу посаду. При рівних посадах начальником є старший за спеціальним званням.

У разі тимчасового виконання обов'язків, якщо про це оголошено наказом, начальник користується дисциплінарною владою, передбаченою посадою, яку він обіймає тимчасово.

Начальники в межах наданих їм повноважень можуть видавати накази, які є обов'язковими для виконання.

 

Командир частини (підрозділу) – посадова особа командного складу в збройних силах, на котру покладено командування (керівництво) підрозділом, частиною (кораблем), з'єднанням. У більшості країн світу командир є єдиноначальником і несе особисту відповідальність за постійну бойову і мобілізаційну готовність ввіреної йому частини (підрозділу).

Командир відповідає за бойову підготовку, виховання, військову дисципліну і морально-психологічний стан особового складу, за стан озброєння, бойової техніки і транспорту, за матеріально-побутове і медичне забезпечення частини (підрозділу).

 

Командирами частин або підрозділів призначаються особи офіцерського, старшинського або сержантського складу залежно від їх підготовки в атестаційному порядку.

Поняття «командир» і «начальник» є тотожними в межах компетенції і функціонального розподілу обов’язків відповідальних осіб, що перебувають на військовій (державній) службі.

У Збройних силах України на командирів усіх ступенів покладаються службові обов'язки згідно компетенції (посади).

Командир (начальник) є єдиноначальником і особисто відповідає перед державою:

- за бойову та мобілізаційну готовність довіреної йому військової частини, корабля (підрозділу);

- за бойову підготовку, виховання, військову дисципліну, морально-психологічний стан (морально-психологічне забезпечення) особового складу;

- за внутрішній порядок;

- стан і збереження озброєння, боєприпасів, бойової та іншої техніки, пального і матеріальних засобів;

- за всебічне забезпечення військової частини, корабля (підрозділу);

- за додержання принципів соціальної справедливості.

Командир (начальник) відповідно до посади, яку він займає, повинен діяти самостійно і вимагати від підлеглих виконання вимог Конституції України, законів України, статутів Збройних Сил України та інших нормативно-правових актів.

 

ІІ. Організація управлінської (військово-службової)

вертикалі у ліцеї

 

Прямими начальниками для особового складу ліцею є директор навчального закладу та його заступник згідно функціонального розподілу (з військово-фізичної підготовки).

Заступник з військово-фізичної підготовки прирівнюється до командира навчального батальйону і відповідає за організацію освітньої діяльності ліцею (7-11 класи).

 

Обов’язки командирів навчальних підрозділів

(офіцерів-вихователів) ліцею-інтернату

з посиленою військово-фізичною підготовкою

 

Командир навчального батальйону

 

Командир навчального батальйону – заступник директора з військово-фізичної підготовки. До складу навчального батальйону входять навчальні підрозділи ліцею (навчальні взводи з 7 по 11 клас; дві навчальні роти та випускний взвод).

Командир навчального батальйону є прямим начальником для особового складу ліцею. Відповідає за успішність освітньої діяльності ліцею. Обовязки поділяються на:

1)    Стратегічний рівень:

-                виконання вимог Положення про ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.04.1999 р. № 717;

-                формування та реалізація державної політики у сфері національно-патріотичного виховання; здійснення заходів, спрямованих на підвищення престижу військової служби;

-                проведення на належному рівні якісної загальноосвітньої (забезпечення повної загальної середньої освіти) та військово-фізичної (допрофесійної військової) підготовки юнаків та дівчат у ліцеї; створення якісних умов для набуття ними повної загальної середньої освіти, подальшого вступу до вищих навчальних закладів єдиної системи військової освіти;

-                контроль соціального забезпечення (матеріальна підтримка) вихованців ліцею, які відносяться до категорії сімей, що опинилися у складних життєвих обставинах у забезпеченні їх речовим майном;

-                 забезпечення функціонування системи набуття ліцеїстами знань і навичок з допрофесійної військової підготовки та обов’язків молодших командирів;

-                забезпечення досягнення принципово нового рівня викладання навчального предмету «Захист Вітчизни/Захист України» як визначального елементу допризовної (допрофесійної) військової підготовки старшокласників (ліцеїстів) та інтегрування до навчального плану спеціалізованих курсів військового спрямування в рамках діяльності кафедри військово-патріотичного виховання (як спеціалізованого предметно-методичного об’єднання);

-                організація функціонування ліцею з врахуванням положень військових статутів ЗСУ, зокрема – Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України в процесі вивчення та засвоєння ліцеїстами загальних прав та обов’язків військовослужбовців Збройних Сил України і їх взаємовідносин, обов’язків основних посадових осіб і його підрозділів, правил внутрішнього порядку у військовій частині та її підрозділах.

2) Оперативний рівень: виконання завдань організації і координації освітньої діяльності ліцею, а саме:

- організація системи військово-фізичної підготовки; створення матеріально-технічної бази ДВП відповідної до вимог спеціалізації навчального закладу;

- підбір та розстановка кадрів на посади офіцерського складу, забезпечення повноцінного фінансового забезпечення кадрового питання;

- забезпечення участі у проектах спеціального освітньо-виховного спрямування (сфера військово-фізичної підготовки, в т.ч. міжнародна співпраця);

- координація щоденних освітніх управлінських зусиль/рішень та спрямування діяльності колективу кафедри ДВП, педагогічного та учнівського складів ліцею на досягнення мети і виконання місії ліцею;

- контроль за діяльністю організаційної структури ліцею.

 

Командир навчальної роти ліцеїстів

старший офіцер-вихователь

 

            Командир роти ліцеїстів (єдиноначальник об’єднання двох взводів згідно Положення про організацію про організацію освітнього (навчально-виховного) процесу в ліцеї-інтернаті з посиленою військово-фізичною підготовкою (спеціалізація – допрофесійна військова підготовка) для навчальних взводів (7-11 класи) – старший офіцер-вихователь прямо підпорядковується директору ліцею, заступнику директора з військово-фізичної підготовки i є начальником для усього особового складу роти (двох навчальних взводів), заступникам директора згідно компетенції.

Командир роти керує навчально-виховним процесом у роті i відповідає за моральний стан та військову дисципліну особового складу, виховання та навчання ліцеїстів, військову та фізичну підготовку, військово-професійну орієнтацію, збереження життя та здоров'я ліцеїстів, підтримання внутрішнього порядку в роті, точне виконання розпорядку дня, ведення ротного господарства.

Командир роти ліцеїстів – старший офіцер-вихователь зобов’язаний:

-                знати кожного ліцеїста роти: ім’я, прізвище, рік народження, відомості про батьків, його вікові та індивідуальні особливості;

-                знати ділові та моральні якості підлеглих офіцерів та прапорщиків, вчити їх проведенню роботи з навчання та виховання ліцеїстів;

-                знати навчальні програми, за якими навчаються ліцеїсти, спрямовувати діяльність колективу ліцеїстів на досягнення глибоких та міцних знань, зміцнення військової дисципліни;

-                організовувати роботу педагогічної ради роти, особисто відвідувати заняття із загальноосвітніх предметів і контролювати якість проведення занять з військової підготовки (формат – допрофесійної військової підготовки) підлеглими офіцерами – вихователями;

-                 керувати виховною та позакласною роботою в роті, залучаючи до неї вчителів роти;

-                особисто проводити виховну роботу з ліцеїстами, звертаючи при цьому особливу увагу на виховання в них високих моральних та військових якостей, дисциплінованості, любові до військової справи та професії офіцера;

-                 систематично знайомити ліцеїстів з рішеннями Уряду, внутрішнім та міжнародним становищем України;

-                 правильно розміщати ліцеїстів, підтримувати в роті статутний порядок та неухильно стежити за дотриманням військової діяльності дисципліни;

-                організовувати та контролювати несення служби в добовому наряді особовим складом роти;

-                 організовувати дозвілля ліцеїстів та спортивно-масову роботу, піклуватися про збереження та зміцнення здоров'я ліцеїстів;

-                стежити за виконанням підлеглими правил носіння військової форми одягу, за правильною підгонкою обмундирування та взуття;

-                 стежити за утриманням та правильною експлуатацією всіх приміщень роти, за підтриманням у чистоті ділянки території, закріпленої за ротою, а також за проведенням протипожежних заходів у роті;

-                 забезпечувати правильне використання та збереження речового, технічного та інших видів майна;

-                 проводити заняття з допрофесійної військової (допризовної) підготовки в роті, інструкторсько-методичні, показові заняття з офіцерами-вихователями роти; роз’яснювати ліцеїстам вимоги статутів та необхідність їх виконання;

-                 стежити за дотриманням заходів безпеки при проведенні занять, робіт з технікою та озброєнням;

-                 направляти роботу офіцерів-вихователів (прапорщиків та вихователів-методистів роти, взводу, ліцею) на удосконалення ними військових та педагогічних знань, методичної майстерності;

-                 підтримувати зв'язок з батьками ліцеїстів з питань навчання та виховання ліцеїстів;

-                 організовувати та проводити роботу з військово-професійної орієнтації та розподілу ліцеїстів у вищі військово-навчальні заклади України;

-                 щотижня підводити підсумки стану навчання, військової дисципліни та внутрішнього порядку, рівня стройової підготовки на індивідуальному і колективному рівнях;

-                знати, де навчаються випускники взводу, роти (ліцею), використовувати дані про випускників у навчально-виховній роботі у формі профорієнтаційних зустрічей, бесід тощо.

 

Командир взводу – офіцер-вихователь

 

Командир взводу – офіцер-вихователь є безпосереднім командиром (начальником) для особового складу навчального взводу, безпосередньо підпорядковується командиру роти ліцеїстів – старшому офіцеру-вихователю і відповідає за:

- навчання, виховання, дисципліну i моральний стан особового складу взводу;

- всебічне вивчення індивідуальних особливостей ліцеїстів;

- підготовку їх для подальшого навчання у військових навчальних закладах;

- збереження життя та здоров'я ліцеїстів, фізичний розвиток,  дотримання ними правил безпеки під час проведення занять i робіт;

- організацію i проведення самостійної підготовки у взводі, забезпечення ліцеїстів підручниками та посібниками;

- обладнання та утримання в належному стані класу самостійної підготовки, місця розташування взводу в спальному приміщенні.

Командир взводу – офіцер-вихователь зобов’язаний:

-                всебічно вивчати та знати кожного ліцеїста взводу: ім’я та прізвище, рік народження, відомості про батьків, вікові та iндивiдуальнi особливості, успіхи та недоліки в навчання та поведінці, стан здоров'я, особливості характеру, запити;

-                 знати мету навчання та виховання ліцеїстів, програми та підручники, за якими вони навчаються;

-                 систематично знайомити ліцеїстів з рішеннями Уряду, з міжнародним та внутрішнім становищем України, її Збройних Сил, виховуючи в них високі моральні якості, любов до Батьківщини, любов до військової справи та професії офіцера, повагу до начальників та старших;

-                 на високому методичному рівні проводити заняття з ліцеїстами з «Захисту Вітчизни», інших курсів з допрофесійної військової підготовки (в т.ч. факультативного формату), допомагати їм вірно, у залежності від рівня підготовки, ділових якостей, рівня здоров'я, професiйно-психологiчної придатності, обрати відповідну офіцерську спеціальність або інший фах зі сфери державної служби;

-                 вимагати від ліцеїстів виконання заходів безпеки на заняттях, під час навчальних військово-польових зборів (ВПЗ), на стрільбах, а також при роботах з технікою та озброєнням або перебуванні поблизу них;

-                 суворо стежити за дотриманням ліцеїстами військової (стройової) дисципліни, за їх зовнішнім виглядом, виконанням правил носіння військової форми одягу, правильною підгонкою обмундирування та взуття;

-                виховувати здоровий колектив на засадах: взаємовиручки, взаємоповаги, сприйняття інтересів іншого, дружби та толерантності тощо;

-                виховувати в ліцеїстів навички точного виконання розпорядку дня, підтримання статутного внутрішнього порядку;

-                організовувати та контролювати заняття з виконання домашніх завдань, прищеплювати ліцеїстам навички самостійної роботи; разом з вчителями надавати допомогу відстаючим у навчанні;

-                вчити ліцеїстів берегти державне майно, зберігати в порядку свої підручники, обмундирування, взуття та інше майно;

-                 прищеплювати ліцеїстам навички культурної поведінки (етичні норми згідно Етичного кодексу ліцею);

-                 організовувати дозвілля ліцеїстів i вести з ними культурну та духовно-освiтню роботу;

-                 дбати про збереження здоров'я ліцеїстів, стежити за їх фізичним розвитком, гігієною та загартуванням організму з метою розвитку імунітету організму та фізичної стійкості;

-                турбуватися про підлеглих, знати їх потреби, клопотатися перед старшими про задоволення прохань.

У кожній роті (взводі) ліцею-інтернату організується цілодобовий контроль за виконанням розпорядку дня. До контролю залучаються офіцери-вихователі ліцею-інтернату та молодші команди з числа ліцеїстів (віце-сержантський склад).

Посадові обов’язки інших посадових осіб визначаються безпосередніми начальниками (командирами) та затверджуються директором ліцею-інтернату (відповідним наказом).

 

Обов’язки

заступника командира навчального взводу ліцею

 

Заступник командира навчального взводу в ліцеї-інтернаті має військове звання «старший віце-сержант» (встановлена начіпка на формі з правого боку на рівні грудей);  в мирний і особливий період (воєнний час) відповідає за навчання, виховання й військову дис­ципліну особового складу взводу, порядок і злагоджені дії підрозділу на виконання завдань (наказів); внутрішній порядок у взводі, правильне несення служби, організацію виконання доручень, завдань, наказів командира взводу та начальників у ліцеї-інтернаті та зовнішній виг­ляд ліцеїстів і віце-сержантів взводу (з урахуванням вимог Конвенції ООН про права дитини щодо обмежень для осіб віком до 18 років).

Заступник командира взводу підпорядковується командирові навчального взводу, а з питань підтримання внутріш­нього порядку в класі і виконання освітніх завдань – класному керівникові і є прямим начальником для ліцеїстського і віце-сержантського складу взводу.

Заступник командира взводу зобов'язаний:

• навчати й виховувати особовий склад взводу та осо­бисто проводити заняття зі стройової підготовки та інші тренажі (вишкіл) з допрофесійної військової підготовки за вказівкою командира взводу;

• знати ліцейне військове звання (ліцеїст, віце-сержант, старший віце-сержант), прізвище, ім'я та по батькові кожного підлеглого, рік народження, особисті якості, рід занять перед вступом до ліцею-інтернату, родинний стан, успіхи й недоліки в навчанні та допрофесійній військовій (фізичній) підготовці;

• знати порядок дій у складі підрозділу у екстремальних ситуаціях, норми безпеки життєдіяльності та техніки безпеки під час занять у ліцеї, перебування за його межами, початкову тактику дій взводу в різних видах бою, в умовах надзвичайних ситуацій та в процесі виконання наказів і завдань командира або начальника, доско­нало і вміло володіти засобами зв’язку та обміну інформацією, засобами пожежогасіння, вміти надавати первинну медичну допомогу та знати порядок дій у разі надзвичайних ситуацій (в т.ч. пов’язаних зі спасінням людини або групи людей);

• стежити за додержанням допрофесійної військової та навчальної  дисципліни і правильним несенням служби (чергувань), виконанням завдань та доручень (наказів) командирами відділень та особовим складом взводу;

• утримувати в належному стані спорядження, навчальне обладнання та інше майно взводу (ліцею), суворо стежити за їх наявністю та збереженням незалежно від того, хто є відповідальним персонально за майно або цінні речі тощо;

• дбати про чистоту приміщень (їдальні, класної аудиторії, спального корпусу та території, що є загального користування), встановлювати черго­вість їх прибирання; вимагати від підлеглих охайного утримання постелі, обмундирування (військової форми), його (її) комплектність та відповідність статутним вимогам; теж саме по відношенню і до взуття; стежити за своєчасністю дрібного ремонту речового майна особо­вим складом взводу;

• проводити ранковий огляд особового складу взводу (знати і чітко виконувати або вимагати виконання стандартів щодо зовнішнього вигляду як ліцеїстів так і ліцеїсток: наявність форменого головного убору, зовнішній вигляд, зачіска, емблеми та начіпки на формі тощо);

• дбати про підлеглих і знати їх потреби;

• доповідати командирові взводу про всі прохання під­леглих, заохочення, провини й накладені стягнення; приймати участь у формування ОРЕЛ-рейтингу ліцеїстів/ліцеїсток взводу (особистий репутаційний ефект ліцеїста); забезпечувати подання стройових записок (рапортів) про наявність особового складу у строю під час розводів різного виду; проводити стройові огляди; накладати дисциплінарні стягнення (попередження; зауваження; позбавлення чергового звільнення) або заохочення (подяка; подяка перед строєм; лист-подяка; рекомендація до нагородження від ліцею тощо; позачергове звільнення);

• всіляко сприяти і забезпечувати повноту наявності особового складу взводу на ранкових розводах; під час шикувань взводу після обіду (15:30) та інших на вимогу командира взводу або іншого начальника (командира, директора ліцею);

• призначати ліцеїстів/ліцеїсток з числа особового складу у наряди на службу (чергування), вести лист нарядів (виконання завдань, робіт) взводу, облік особового складу у журналі обліку, первинний облік інших матеріальних засобів взводу; додавати службові або доповідні записки на імя командира (прямого начальника);

• проводити первинні інструктажі щодо правил безпеки, інструктажі з безпеки життєдіяльності (перед початком робіт, виконання навчальних завдань, походів у пішому порядку, на транспорті) та заповнювати відповідні відомості (з особистим підписом кожного ліцеїста/ліцеїстки взводу, вести журнали обліку інструктажів за дорученням командира взводу;

• постійно знати наявність особового складу, місце його перебування та чим він займається (конкретно по кожному ліцеїсту/ліцеїстці); не допускати самовільних відлучок; повідомляти командування про випадки булінгу або інші прояви позастатутних відносин між особовим складом навчального взводу, вживати необхідні заходи до усунення порушень дисципліни;

• залишаючись за командира взводу, виконувати його обов'язки.

 

 

Обов’язки

командира відділення навчального взводу ліцею

 

Командир відділення навчального взводу в ліцеї-інтернаті має військове звання «віце-сержант» (встановлена начіпка на формі з правого боку на рівні грудей);  в мирний і особливий період (воєнний час) відповідає за навчання, виховання й військову дис­ципліну особового складу взводу, порядок і злагоджені дії підрозділу на виконання завдань (наказів) командування; внутрішній порядок у взводі, правильне несення служби, мо­рально-психологічний стан, стройову підготовку й фізичну витривалість, охайний вигляд підлеглих, правиль­ну експлуатацію, зберігання навчального споряд­ження та за утримання їх у належному стані учбового майна. виконання доручень, завдань, наказів командира взводу та начальників у ліцеї-інтернаті та зовнішній виг­ляд ліцеїстів взводу (з урахуванням вимог Конвенції ООН про права дитини щодо обмежень для осіб віком до 18 років).

Командир відділення підпорядковується командирові взводу та його заступникові, а з питань підтримання внутріш­нього порядку в класі і виконання освітніх завдань – класному керівникові, і є безпосереднім начальни­ком особового складу відділення навчального взводу.

Командир відділення зобов'язаний:

• підтримувати особовий склад відділення в постійній готовності до виконання у мирний час навчальних і громадських завдань, програми допрофесійної військової підготовки;

• навчати й виховувати особовий склад відділення, про­водити тренування, спрямовані на поліпшення стройової виправки та посилення фізичної витривалості; рівня згуртованості і колективного порозуміння;

• знати на базовому рівні тактику дій відділення в різних видах бою, вміло командувати під час виконання спеціальних завдань; націлювати ліцеїстів і ліцеїсток на високий рівень навчальної успішності;

• досконало знати й вміло застосовувати вимоги військових статутів, етичних норм і правил; порядок збереження майна і цінних речей ліцею-інтернату, забезпечувати їх правильне зберігання й експлуатацію;

• постійно вдосконалювати рівень успішності, знання за майбутнім фахом і методич­ні навички допрофесійної військової підготовки, своєю поведінкою та старанністю подавати підлеглим приклад зразкового виконання допрофесійного військового обов'язку;

• дбати про підлеглих, ставитися до них з повагою, знати їх потреби, вимагати від них додержання військової дисципліни та витримки;

• знати ліцейне військове звання, прізвище, ім'я та по батькові кожного підлеглого, день народження, особисті якості й захоплення, рід занять перед військо­вою службою, родинний стан, успіхи й недоліки у допрофесійній військовій службі і навчанні;

• виховувати особовий склад відділення в дусі поваги до служби і свого майбутнього фаху, бережливого ставлення до техніки та майна ліцею-інтернату;

• проводити райковий огляд особового складу відді­лення; забезпечувати повний склад на ранкових стройових розводів у ліцеї-інтернаті;

• стежити за виконанням розпорядку дня (режиму), чистотою і внутрішнім порядком у розположенні відділення (класі, спальних кімнатах, гуртожитку в цілому), охайністю, справ­ністю обмундирування (військової форми) і взуття підлеглих, їх своєчасним ремонтом і просушуванням, правильним припасуванням спорядження, додержанням підлеглими правил особистої гігієни і носіння військової форми одягу, правил безпеки (поводження під час виконання робіт і завдань а також – норм безпеки життєдіяльності) під час перебування на території (у приміщеннях) ліцею-інтернату та за межами ліцею-інтернату, навчального користування зброєю і технікою, її обслугову­вання і бойового застосування;

• перевіряти, щоб після занять, в т.ч. навчальних стрільб, навчань в рамках програми допрофесійної військової підготовки у під­леглих не залишалося навчальних боєприпасів, гранат, запалів, ви­бухових речовин інших предметів навчального реквізиту;

• щоденно оглядати та постійно утримувати в порядку та справності технічні засоби комфорту у спальному корпусі та на місцях занять (класи, місця загального користування у навчальному корпусі ліцею-інтернаті), техніку і закріплене майно за відділенням, стежити за їх наявністю та безпечністю ( в т.ч. точки електроспоживання; наявність засобів пожежогасіння);

• своєчасно доповідати заступникові командира взводу про: захворювання, скарги й прохання підлеглих, заохо­чення та провини (порушення дисципліни), а також про накладені стягнення та випадки втрати чи несправності особистих та колективних (ліцейних) матеріальних засобів; випадки булінгу або інші прояви позастатутних відносин між особовим складом відділення навчального взводу;

• постійно знати, де перебувають і що роблять під­леглі (ліцеїсти і ліцеїстки відділення навчального взводу; не допускати самовільних відлучок.

 


Комментариев нет:

Отправить комментарий