вторник, 30 марта 2021 г.

«Засідання Дебатного штабу ліцею: про миротворення»

 


Пролог. Війни пригнічують, роблять життя нестерпним, калічать душі і тіла людей. З іншого боку, війна, історично, як вища форма конфлікту, є запорукою для розвитку.

Резолюція (тема дебатного раунду онлайн – 30.03.21):
«Ця палата встановить мир».

Засідання Дебатного штабу ліцею в середу, з 14:00 до 15:00 (онлайн, зручні для більшості платформи, соціальні мережі).



Основна частина. Сучасні війни є локальними, в яких беруть участь дві сторони, які мають озброєні сили і треті сторони, які підтримують ту, чи іншу з воюючих сторін.

Чому війна є цікавою? Або, чому окремі країни підтримують війни? Для вирішення своїх геополітичних інтересів. Для вирішення економічних інтересів. Для вирішення територіальних інтересів.

Агресор має чітке усвідомлення, що результат агресії не буде мати однозначної оцінки як в середині країни, так і ззовні. Завжди будуть критичні сили, але це не лише пацифісти. Більше того, знайдуться і такі, що будуть примушувати агресора до миру, погрожуючи йому війною.



Отже, тема: «Ця палата встановить мир». І я ввожу тезу, що для того аби припинити війну (перефразування «встановити мир») треба мати потужні літаки (сучасну авіацію). Чому? Бо сучасні бомбардувальники здатні знищувати не лише цілі, а адміністративно-територіальні одиниці, що одразу зменшує активність агресора, забезпечуючи перехід до миротворення. Хто не згоден?

Фактично, мова про механізм досягнення цілі. Ми бачимо, як це непросто зробити на сході України. Та чи неможливо? Все залежить від бажання сторін-учасниць і готовності до компромісів.

Історія вказує на те, що мир у 1921 році на території України сучасної був фактично її поразкою. Вона стала частиною СРСР у 1922 році. До чого це може призвести у сучасності? Чи є варіанти аналогічного розвитку подій?В разі, коли це призведе до пошуку «третьої сили», яка поглине територію разом з війною і «загасить» її.

Сильна авіація є у наявності у США, Китаю і РФ. Ми можемо лише дипломатично наполягати на своєму варіанті вирішення конфлікту на сході України, просити аби «сильні світу цього» враховували наш голос. Як голос нації, що перебуває під тиском країни-агресора – РФ. Порушена міжнародна справедливість і право країн на самовизначення…



Механізм: не збройний і не військовий. Виключно у дипломатичний спосіб. В тому числі і через утворення анклаву на місці відокремлених бойовиками за підтримки ЗС РФ територій Донецької і Луганської області. Встановлення кордону і відмовлення від обміну людськими і іншими ресурсами. Ізоляція. Посередник: США і Китай. РФ – учасник конфлікту, бо має всім зрозумілий інтерес.

Абстрагуючись, можна уявити модель військового вирішення війни: перемога однієї зі сторін. І тоді роль авіації (як технологічно-військового флагмана збройних сил), дійсно, стає визначальною. Однак, такий спосіб є дуже затратним, бо в боях будуть збиватись літаки, що коштують мільйони євро… Мир дорого коштує, війна постійно потребує «дров як вогнище», але це дешевше, ніж мир. 


 

Епілог. Мир важливіший за все, бо гарантує життя. Тому, всі війни, рано чи пізно закінчуються. Хочеш миру – готуйся до війни. Агресія була, є і буде способом ведення війни. Пасивні війни можливі, але вони є де-факто миром, хоча і мир офіційно не укладений на папері. Війна – це воєнні операції, бої, втрати і перемоги, поразки…

Так чи можливо встановити мир? Дебати. Продовжуємо… Прошу активності в пошуку аргументів, які правильно структурно вибудовані.

Мій блог: http://schoolword-liubyvyi.blogspot.com/

 

Мій фейсбук: https://www.facebook.com/dr.loving077

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий