воскресенье, 1 мая 2011 г.

Чому ми вчимося святкувати День Європи?

Так, дійсно, чому саме День Європи, а не День Америки, або День Австралії? Відповідь здається зрозумілою, оскільки наміри євроінтеграції України переважають над іншими політико-географічними устремліннями.

Взагалі, День Європи – свято загальноєвропейське. День Європи є одним із символів європейської єдності. Його відзначають щороку в травні. Рада Європи, членом якої є Україна, відзначає День Європи 5 травня – на честь заснування цієї організації в 1949 році. Європейський Союз відзначає День Європи 9 травня – у пам’ять про Декларацію Шумана, міністра закордонних справ Франції, який цього дня 1950 року представив своє бачення майбутньої об’єднаної Європи, передбачивши таким чином утворення Євросоюзу. Для нас 9 травня назавжди є Днем Перемоги, тому День Європи в Україні встановлено 2003 року Указом Президента на третю суботу травня. У 1997-1998 роках до святкування Дня Європи залучалися держави-кандидати на вступ до ЄС. У цих країнах святкування набувало певного політичного забарвлення і було спрямоване на формування громадської думки щодо підтримки вступу до Євросоюзу. Проводилися регіональні конференції та круглі столи, публічні дебати, виступи на телебаченні та радіо громадських діячів, велася широка інформаційно-роз’яснювальна кампанія, проводились культурно-розважальні програми, спортивні змагання тощо. Сьогодні Україна – єдина держава не член ЄС, в якій на державному рівні відзначається День Європи (цей день святкують у країнах-кандидатах – Македонії, Туреччині, Хорватії).

Свято щорічно впродовж останнього травневого тижня відзначають у Києві й інших містах України. Державною цільовою програмою інформування громадськості з питань європейської інтеграції на 2008-2011 роки передбачено два основних типи заходів на відзначення Дня Європи – громадські слухання зі звітуванням влади про результати діяльності з наближення до європейських стандартів і масові культурно-мистецькі заходи у центрах міст. Як показує досвід останніх років, чимало заходів місцевої влади з відзначення Дня Європи мають формальний характер і незначний резонанс, мало підтримуються місцевими громадами. Тому існує потреба збільшити роль громадськості в цій європейській ініціативі  та додати Дню Європи в Україні змістовності та яскравості.

Офіційний національний День Європи цього року Україна відзначатиме у Миколаєві, бо саме це місто перемогло у відкритому конкурсі серед українських міст на спільну з представництвом Євросоюзу організацію та проведення 14 травня Дня Європи. Оцінювання та відбір заяв здійснювався організаторами конкурсу незалежно. Друге місце в конкурсі посіли місто Суми, наш обласний центр та місто Лубни Полтавської області, до цих міст наприкінці травня прибуде посол Євросоюзу.

Отже, відповідно до Указу Президента України «Про День Європи» № 339/2003 від 19 квітня 2003 року, святкування Дня Європи (третя субота травня припадає) на 21 травня 2011 року – саме в цей день рекомендується громадам міст та сіл провести це європейське свято. А як воно буде в місті Кролевець?
Цього року у травні (з 24 по 26 травня) в місті перебуватиме міжнародна молодіжна делегація, яка в рамках проекту «Євроавтобус-4» здійснюватиме місію просування європейських цінностей, встановлюватиме  комунікаційні канали серед представників активної молоді та сприятиме закріпленню дружніх стосунків між молоддю Євросоюзу та молоддю українських громад. Участь міста Кролевець в цьому проекті ініційовано Сумським обласним благодійним фондом «Благовіст».  Було б дуже добре, коли б День Європи в місті Кролевець було проведено 25 травня 2011 року (середа), бо саме в цей день в місті перебуватиме «Євроавтобус». В цей день може бути практично засвідчено загально громадське прагнення до спілкування з європейцями, бажання більше знати культуру Європи та ініціювати спільні практичні дії з метою впровадження європейських стандартів у всі без виключення сфери життя місцевої  громади.


                                         

Комментариев нет:

Отправить комментарий