понедельник, 26 апреля 2021 г.

Інструктаж з техніки безпеки (08.04.21, четвер).

 


«Сильнодіючі отруйні речовини. Перша допомога при отруєнні. Ртуть і небезпечність її для людини. Дії учнів у випадку виявлення ртуті»

 

«Невідкладна та перша допомога при отруєнні чадним газом, аміаком, хлором, ртуттю, іншими небезпечними хімічними речовинами».

 

При отруєннях, особливо невідомими хімічними речовинами, необхідно негайно викликати лікаря. Але ще до його прибуття необхідно правильно надати потерпілому необхідну допомогу.

До прибуття лікаря перша допомога при будь-якому отруєнні полягає в якнайшвидшому припиненні контакту потерпілого з токсичною речовиною та у видаленні отрути з організму або (при неможливості видалення) у нейтралізації її в організмі.

 При потраплянні отруйних речовин на шкіру необхідно терміново змити уражену ділянку тіла водою з милом. Досить часто ефективним засобом для виведення отрути є промивання шлунка, за умови, що токсична речовина потрапила в організм через стравохід (отруєння харчові, медикаментозні, грибами, алкоголем тощо). Для цього потерпілому потрібно дати випити відразу кілька склянок води з питною содою (1 чайна ложка на 1 склянку води) чи зі слабким розчином марганцевокислого калію (блідо-рожевий колір) і, натиснувши на корінь язика, викликати блювання.

 Промивання шлунка проводять 3 – 4 рази. Після цього дають 5 – 8 таблеток активованого вугілля, яке має хороші адсорбційні властивості. Для очищення кишечнику використовують сольове (20 г гіркої англійської солі на 0,5 склянки води) або будь-яке інше проносне (наприклад, гуталакс). Потім потрібно дати випити потерпілому міцний чай чи каву. Давати молоко не рекомендується, оскільки, в більшості випадків, воно прискорює потрапляння токсичних речовин у кишечник і перешкоджає виведенню їх із організму.

При втраті свідомості потерпілого необхідно покласти без подушки, краще на живіт, голову повернути в сторону, щоб уникнути попадання блювотних мас у дихальні шляхи, давати нюхати ватку, змочену нашатирним спиртом. Слід зазначити, що коли потерпілий перебуває в непритомному стані, то йому категорично заборонено робити промивання шлунка, оскільки вода може потрапити в дихальні шляхи та спричинити смерть. Цю процедуру може проводити лише лікар з використанням спеціальних засобів.

При отруєнні медикаментозними препаратами чи алкоголем до прибуття лікаря не можна залишати хворого одного, оскільки в нього може розвинутись збудження. Якщо отруєння виникло внаслідок потрапляння в шлунок кислоти чи лугу (оцтова кислота, нашатирний спирт, кальцинована сода тощо), то до прибуття швидкої допомоги необхідно негайно видалити слину та слиз із рота потерпілого. Загорнувши чайну ложку в шматок марлі, хустинку чи серветку протирають ротову порожнину. Якщо виникли ознаки задухи, проводять штучне дихання (краще способом «рот до носа», оскільки слизова оболонка рота обпечена). Промивати шлунок самостійно в будь-якому випадку категорично заборонено, оскільки це може посилити блювання, призвести до попадання кислоти чи лугу в дихальні шляхи. Можна лише дати потерпілому випити 2 – 3 склянки (не більше!) води, щоб розбавити кислоту чи луг і зменшити тим самим їх припікальну дію. Не можна пробувати «нейтралізувати» агресивні рідини, даючи слабкий луг при отруєнні кислотою, чи слабку кислоту при отруєнні лугом, оскільки при цьому утворюється велика кількість вуглекислого газу, що призводить до розтягування шлунка, посилення болю та кровотечі.

Перша допомога при отруєнні чадним газом

Отруєння чадним газом, що містить, в основному, монооксид вуглецю (СО), може настати внаслідок порушення правил експлуатації пічного опалення (зарано засунута заслінка труби, погана тяга в трубі тощо), при несправній печі, пожежі. Таке отруєння можуть також спричинити вихлопні гази, в яких вміст СО може становити до 10%. Особливо при працюючому двигуні в гаражі та в кабіні автомашини, в яку надходять вихлопні гази.

 Монооксид вуглецю – це сильна отрута, що уражає, в першу чергу, кров, а також нервову систему, м'язову тканину, серце. Потрапляючи через легені в кров, монооксид вуглецю в 200 – 300 разів швидше, ніж кисень, вступає у взаємодію із гемоглобіном, утворюючи при цьому стійку сполуку – карбоксигемоглобін. Внаслідок цього гемоглобін втрачає здатність переносити кисень з легень до тканин. Порушення транспортної функції кров'яного пігменту призводить до кисневого голодування тканин, перш за все головного мозку. Монооксид вуглецю немає ні кольору, ні запаху, тому отруєння ним настає непомітно. Перші ознаки отруєння чадним газом – болі голови, запаморочення, шум у вухах, нудота. Якщо дія чадного газу продовжується, то розвивається загальна слабкість, частішає пульс, з'являється сухий кашель, блювання. Далі настає апатія, сонливість і людина втрачає свідомість. Пізніше з'являються корчі та настає смерть.

При наданні першої допомоги потерпілого необхідно негайно вивести (винести) на свіже повітря, покласти на спину, розстібнути комір, пояс. Найкращий лікувальний засіб – тривале вдихання кисню. Тому, при можливості, необхідно відразу принести з аптеки кисневі подушки. На голову та на груди кладуть холодний компрес. Якщо потерпілий при свідомості, то його необхідно напоїти чаєм або кавою.

При непритомності потерпілому дають нюхати ватку, змочену нашатирним спиртом. У випадку відсутності дихання або якщо воно швидко погіршується, потрібно відразу розпочати штучне дихання. Після надання першої допомоги потерпілого необхідно якнайшвидше доставити в медичний заклад.

Ртуть і небезпечність її для людини. Дії учнів у випадку виявлення ртуті»

Ртуть – метал сріблясто-білого кольору, у звичайних умовах легко рухлива рідина, що при ударі розділяється на дрібні кульки у 13,5 раз важчі за воду. Температура плавлення +38, 9° С.

При підвищенні температури випар ртуті збільшується. Пари ртуті і її з'єднання дуже отрутні.

При попаданні в організм людини через органи дихання ртуть акумулюється і залишається там на все життя.

Перші ознаки отруєння

Симптоми: різкий біль у стравоході, шлунку, животі. Набряк слизової оболонки, порожнини роту. Блювота, у роту присмак металу, багате слиновиділення, кровоточивість ясен, головний біль, загальна слабкість, розлад мови, порушення ходи.

Дії при виявленні розливу ртуті

-  виведіть із помешкань усіх людей, у першу чергу дітей, інвалідів, людей похилого віку;

-  відчиніть настіж всі вікна в приміщенні;

-  максимально ізолюйте від людей забруднене приміщення, щільно прикрийте всі двері;

-  захистіть органи дихання хоча б вологою марлевою пов'язкою;

- негайно починайте збирати ртуть: збирайте спринцівкою великі кульки і відразу скидайте їх у скляну банку з розчином (2 г марганцівки на 1 літр води), дрібні кульки збирайте щіточкою на папір і також скидайте в банку. Банку щільно закрийте кришкою.    Використання пилососа для збору ртуті  забороняється;

- вимийте забруднені місця мильно-содовим розчином (400 г мила і 500 г кальцинованої соди на 10 л води) або розчином марганцівки (20 г на 10 л води),

- закрийте приміщення після обробки так, щоб не було сполучення з іншими приміщеннями, і провітрюйте протягом  трьох діб;

- підтримуйте в приміщенні, по можливості, температуру не нижче І8-20ºС для скорочення термінів проведення всіх робіт;  вичистіть і промийте міцним, майже чорним розчином марганцівки підошву взуття, якщо ви стали на ртуть.

Якщо Ви виявили або побачили кульки ртуті в будь-якому місці, негайно повідомте про це місцевий підрозділ ДСНС України за телефоном 101.

Перша допомога:

- свіже повітря постраждалому;

- при потраплянні ртуті в шлунок викликати блювоту, промити шлунок великою кількістю води;

- пити якнайбільше молока, білкової води (білки курячого яйця з водою);

- у разі необхідності госпіталізація.

ПАМ'ЯТАЙТЕ!

ВАШІ ПРАВИЛЬНІ ДІЇ – МОЖУТЬ ВРЯТУВАТИ.

ВАШЕ ЗДОРОВ'Я ТА ЖИТТЯ!

Комментариев нет:

Отправить комментарий