понедельник, 22 декабря 2014 г.

«Дебати – справа молодих!»

Триває дебатний турнір в Глухівському національному педагогічному університеті імені О. Довженка. Тривають звичні кулуарні дискусії небайдужих: «А чи корисно?.. А чи не шкодить це студентам?..»
Насправді, такі події не можуть бути не поміченими навіть за умови відсутності десятків/сотень глядачів в аудиторії. Публічні дебати – не розвага. Це – робота мозку на публіці…


В рамках молодіжного проекту «Дебатний клуб: дискусійна платформа інформаційно-комунікаційного обміну» (ДКД – ПІКО), який охоплює два райони Сумської області (Глухівський та Кролевецький) і понад 100 молодих людей старшої школи та Глухівського національного педагогічного університету ім. О. Довженка, відбувся ІІІ тур дебатного турніру «Відкритий дебатний турнір в Глухові» - ІІ (HDO-II)
  

Дебати – справа молодих. Молодих духом! ІІІ тур дебатних баталій відбувся 17.12.14 в затишних стінах ППК Глухівського НПУ ім. О. Довженка (аудиторія № 6). Активної вісімки студентів-дебатерів не вийшло (одна команда не з’явилась на гру), тому грали три команди, шестеро дебатерів початкового рівня. Однак, цей факт є лише приводом для того, щоб спробувати з’ясувати сутність процесу дебатування і персонально переконатись в складності такої форми інтелектуального випробування. Гра, яку провела фахівець виховного відділу (молодіжного центра) Яна Махоня, відбувалась навколо обговорення резолюції (введення інтерпретації не вийшло через слабкість підготовки команди Першого Уряду) «Ця палата виступає проти політичного бойкоту спортивних змагань міжнародного рівня».


Команди, що пройшли у півфінали (25.02.2015 і 04.03.2014), найкраще зважили всі плюси і мінуси такого твердження і довели свою думку. Спорт є спорт і він, як відомо, відокремлений від політики. Проте історія знає випадки, коли світова спільнота або вдавалась до бойкоту спортивних змагань (наприклад Олімпіада-80 в Москві), або ні (Олімпіада-36 в Берліні)…


Ось вони: І місце ІІІ раунду ¼ фіналу HDO-II Степан Іванишин, Юлія Шаповал (ФТПО/ФПО); ІІ місце – Марина Заєць, Марина Петренко (ФПП).
Нагадуємо, що кожного вівторка в Глухівському національному педагогічному універистеті імені О. Довженка збирається дебатний клуб «Оратор і Я». Якщо в тебе буде вільний час з 15.00 до 17.00 – приходь аби спробувати свої сили в майстерності переконувати!
Наступна гра дебатного турніру HDO-II – 24.12.14 (середа), початок о 15.00 в аудиторії Кролевецького районного Будинку дітей та юнацтва (м. Кролевець, Сумська область). Четвірка  кращих старшокласників з Кролевця вийде до півфіналу «Відкритого дебатного турніру в Глухові»- ІІ (HDO-II)!

Варто позмагатись, бо на кону – індивідуальна комунікативна компетентність!   

                                           
                                        Служба зв'язків з громадськістю університету.

1 комментарий: