вторник, 23 декабря 2014 г.

«Персональні враження від «Кубку Одеси». Початок шляху»


Мабуть, що це як стояти біля Потьомкінських сходів: чи то вверху, чи то внизу. Так чи інакше, враження від Одеси отримає лиш той, хто їх здолає. Сходинка за сходинкою. Поступово, не поспішаючи… Такий же принцип застосовується і в дебатній грі. Освітня технологія «Дебати» є ефективним способом формування комунікативної компетентності майбутніх педагогів. Дебатер – активний громадянин, який навряд чи буде боятися поставити критичне запитання. Він знає що і як змінювати в собі та в навколишньому середовищі аби досягнути успіху на шляху соціалізації.

До вашої уваги враження учасників Дебатного клубу Глухівського національного педагогічного університету ім. О. Довженка «Оратор і Я» від участі у Всеукраїнському дебатному турнірі «Кубок Одеси» - 2014, який відбувся на початку грудня.    


Ірина Бабаскіна (студентка ІІ курсу навчально-наукового інституту гуманітарної освіти університету, президент Дебатного клубу «Оратор і Я»): 
«6-7 грудня відбувся V Всеукраїнський дебатний турнір «Кубок Одеси»- 2014». В перший день було зіграно 4 відбіркові гри. Кожен учасник мав змогу отримати слушні поради від кращих спікерів України, які судили кожен з етапів. Цікавим було те, що свій рейтинг мали не лише команди, а й журі. 

Ввечері, як зазвичай, пройшов соушелз (вечірка для знайомства), де новачки мали змогу влитися в атмосферу дебатерів, а вже знайомі – обмінятися новинами про свої досягнення.

Варто зазначити, що всі теми є актуальними та різнобічними у чому Ви особисто можете переконатися:
1. «ЦП (ця палата) примусово перетворить наркомана в залежного від азартних ігор за наявності такої можливості».
2. «ЦПВ (ця палата вважає) помилкою припинення Україною фінансування захоплених територій Донбасу».

3. «Існує пропозиція здоровим неплатоспроможним батькам дитини-інваліда позбавитися батьківських прав на користь платоспроможних третіх осіб, які зобов'язуються її вилікувати. ЦП погодиться (від імені батьків)».
4. ЦПВЩ (ця палата вважає, що) Б. Обама має підтримати протестуючих у Фергюсоні».
5. «ЦПВЩ ціна на стратегічні ресурси не повинна бути інструментом політичного впливу на окремі країни».

Ввечері фіналістів було урочисто нагороджено кубками та медалями, а кожен бажаючий міг надіслати своє послання майбутнім поколінням учасників десятого турніру. З цією метою організатори створили капсулу часу.
Впевнена, що масштаби турніру будуть рости з кожним роком, а разом з ним і загальний рівень освіченості української молоді, адже дебати – гарний «тренажер для мізків», коли за обмежену кількість часу необхідно акумулювати всі свої знання за заданою темою (крім того, твоя внутрішня позиція може не співпадати з резолюцією гри).

У завершенні хотілося б пригадати кредо цьогорічного турніру: «Дебати – це життя, усе інше – лише час для підготовки…».
Анна Чернуха (студентка ІІ курсу навчально-наукового інституту гуманітарної освіти університету): «Бажання поїхати на П’ятий Всеукраїнський дебатний турнір «Кубок Одеси» у мене виникло ще влітку, під час проходження Літньої дебатної школи. Я і мій тімейт (партнер) – Іра  Бабаскіна, не вагаючись вирішили прийняти в ньому участь. Організаційний внесок  для приїжджих учасників складав 280 грн., який включав проживання, харчування, канцелярію та тематичну вечірку з одеським колоритом. 

Ми поїхали разом ще з однією командою від університету «Як в останній раз» у складі: Олександра Стрельчука та Степана Іванишина. Дорога була непроста, але весела. Ми читали та обговорювали матеріал для підготовки, який був корисним під час відбіркових раундів. Наявність волонтерів – це важлива та приємна складова турніру. Молоді та привітні дівчата супроводжували нас до місця проведення турніру, який  відбувався в приміщенні Одеської юридичної академії. Умови для проживання були чудові, а наш хостел знаходився в самому центрі Одеси.

Зранку ми швидко зареєструвалися і з нетерпінням чекали початку. В треці «Новачків» приймали участь 52 команди з різних міст України. Зустріли багато знайомих з ЛДШ, ділилися ідеями щодо  розвитку дебатних клубів у рідних містах. Трохи згодом оголосили список суддів, а саме Ігора Бобришева, який приїжджав в Глухів з проведенням дебатної школи для початківців. 

Резолюція першого раунду: «Ця палата примусово перетворить наркомана в залежного від азартних ігор за наявності такої можливості». Суддею був Михайло Ткач, який в фінальній частині турніру отримав відзнаку «Найкращого судді». Він чітко пояснив всі помилки кожного із учасників та дав конструктивні поради на майбутнє. Наступними темами першого дня були:
- «Ця палата вважає помилкою припинення Україною фінансування захоплених територій Донбасу»;

 - «Існує пропозиція здоровим неплатоспроможним батькам дитини-інваліда позбавитися батьківських прав на користь платоспроможних третіх осіб, які зобов'язуються її вилікувати. ЦП погодиться (від імені батьків)»;
 - «Ця палата вважає, що Б. Обама має підтримати протестуючих у м. Фергюсон (США)».

…Варто відмітити і смачне харчування. Кафе знаходилось через дорогу, а меню було ретельно підібране навіть для вегетаріанців.
Фіналом першого дня була тематична вечірка, на якій учасники мали можливість спілкуватися вже в неформальній обстановці.
Наступного дня пройшов останній відбірковий раунд, тема якого: «Ця палата вважає, що ціна на стратегічні ресурси не повинна бути інструментом політичного впливу на окремі країни».
Четвертий та п’ятий раунди були закриті, тобто судді до останнього інтригували щодо учасників півфіналу…

Після цього ми мали величезну можливість стати глядачами фіналу, до якого пройшли кращі з кращих. Вражаючі промови фіналістів надихнули на подальший розвиток.
Весь дебатний турнір «Кубок Одеси» – це просто неймовірний досвід, після якого я зробила висновок, що дебати – це дуже захоплююча гра, яка потребує тяжкої праці над собою, своїми інтелектуальними здібностями».


Дорогу здолає той, хто йде! Банальність, яка вказує на необхідність зробити перший крок на шляху до успішного дебатування. Дебатний клуб Глухівського НПУ ім. О. Довженка «Оратор і Я» надає таку можливість для всіх бажаючих студентів та старшокласників. 
                                                       
                                      


Служба зв’язків з громадськістю університету 

Комментариев нет:

Отправить комментарий