среда, 13 мая 2020 г.

«Про засідання Дебатного штабу ліцею»


Епізод ІХ. Баланс і Природа.
(Засідання Дебатного штабу 12.05.20).
Які цінності нас оточують щодня? Між Добром і Злом. Вибір або Випадок.
Тема: «Баланс цивілізації і Природа».


Вихованість є балансом між добром і злом.
Природа доводить.

…Кішка Маргоша, яка покарала дівчинку Єву за необдуманий і неузгоджений крок (принести бездомного кота-підлітка додому, де живе кішка-шотландка). Таку ж роль може виконати і інша свійська тварина (собака, корова, кінь) по відношенню до інших людей. Більше того – так природа чинить щодня, виховуючи людей своїм впливом. Все залежить від релевантності проявів впливу, готовність до правильного їх трактування.
Не варто говорити про силу природи, яка вбиває людину (смерч, блискавка, океан, море, гори тощо). До природного впливу можна віднести і дорожньо-транспортні пригоди (ДТП), в яких не завжди люди гинуть, але практично завжди наноситься шкода майнового характеру.


Всі ці впливи дозволяють переосмислити життєву поведінку, внести ціннісні корективи в порядок прийняття рішень. Експліцитно ставитись як до власних очікувань і можливостей, так і до можливостей і очікувань інших людей. Цитата з роману Ж. Сарамаго «Євангелія від Ісуса Христа», стор. 434: «Сказала Марія Магдалина, що була тоді з ним: Давай тому, хто потребує, але не проси в того, хто не має».
Притча про маленького гномика і діамант, який придбала в борг людина і через двадцять років була з’їдена хробаками, як і інша, що думала про те, що має діамант… Мораль проста – не гонись за матеріальними цінностями, бо вони тебе згублять. Якщо не тебе, то твоїх дітей. Жити треба в гармонії, балансуючи між добром і злом. Без зволікання на зайві мудрствування. 


Комментариев нет:

Отправить комментарий